REFERENDUM JAČI OD SABORA

KREGAR: 'Ustavni sud spriječio da Hrvatska uđe u ustavnu krizu'

"Ovo je prvi puta da je Ustavni sud reagirao prije konačnog donošenja pravnog akta u parlamentu i upozorio parlament da se mora držati Ustava", kazao je Lesar povodom upozorenja Ustavnog suda Saboru u vezi inicijative 'U ime obitelji'
Zagreb, 200912.Sabor.Nastavak sjednice Hrvatskog sabora. Zastupnici su na danasnjem nastavku zasjedanja u hitnoj proceduri razmotriti prijedlog zakona o poticanju investicija i unapredjenju investicijskog okruzenja, od kojeg Vlada ocekuje da ce stvoriti pretpostavke za vise kvalitetnih investicijskih projekata i otvaranje novih radnih mjesta.Na fotografiji: Josip Kregar.Foto: Davor Pongracic / CROPIX
 Davor Pongračić / CROPIX

ZAGREB - Nezavisni saborski zastupnik Josip Kregar poručio je danas kako upozorenje Ustavnog suda prema kojem će referendum o pokretanju ustavnih promjena na zahtjev inicijative "U ime obitelji" imati trenutačni pravni učinak, treba smatrati vrlo ozbiljnim, a laburist Dragutin Lesar mišljenja je kako je Ustavni sud prevenirao ustavnu krizu.

"Odluke se ne mogu ignorirati i ne trebaju se komentirati, nego se trebaju primijeniti", rekao je Kregar novinarima u Saboru ocjenivši kako autoritet i vjerodostojnost Ustavnog suda zavisi od toga s koliko će se ozbiljnosti razumjeti cijeli problem.

Upozorenje, naglasio je, upućuje na to da problem nije puke tehničke naravi, da se ne radi o glasovanju ni tko će biti jači, nego se radi o tome da se obrane same osnove našeg ustavnog sustava.

"Odluka Ustavnog suda pokazuje da je spreman zauzeti aktivnu ulogu u obrani onoga što su ideje i napisani tekst Ustava", zaključio je Kregar.

Laburist Dragutin Lesar ocijenio je kako je je takvom intervencijom Ustavni sud spriječio da Hrvatska uđe u ustavnu krizu.

"Ovo je prvi puta da je Ustavni sud reagirao prije konačnog donošenja pravnog akta u parlamentu i upozorio parlament da se mora držati Ustava", kazao je Lesar.

Ustavni sud upozorava na ono što Laburisti već tri godine tvrde – da je područje referenduma u Ustavu i pratećim zakonima nedovoljno dobro regulirano.

Upitan tko će tehnički upisati takvu odluku u Ustav ako se narod većinski izjasni za referendumsko pitanje Lesar je rekao kako ne postoji regulativa tko proglašava ustavne promjene nakon provedenog ustavotvornog referenduma, na što ukazuje i Ustavni sud.

Ustavni sud jučer je upozorio da će referendum o pokretanju ustavnih promjena na zahtjev inicijative "U ime obitelji" imati trenutačni pravni učinak ako se narod većinski izjasni "za" predloženo pitanje, što je suprotno namjeri da Sabor naknadno odlučuje o dopuni Ustava.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 03:32