ODGOVORNOST ZA NESREĆU

KRENULA UHIĆENJA ZBOG STRAŠNE TRAGEDIJE U HE PLAT KOD DUBROVNIKA! Doznajemo detalje iz istrage o nesreći u kojoj su poginula trojica radnika

 
Slijeva na desno: Mato Maškarić, Ivica Zvrko i Davor Pozniak

Policijski službenici priveli su danas više osoba, djelatnika HEP-a, u sklopu kriminalističkog istraživanja vezanog za tragičnu nesreću u Hidroelektrani Dubrovnik koja se dogodila 10. siječnja ove godine, a u kojoj su živote izgubili trojica radnika, Mato Maškarić, Ivica Zvrk i Davor Pozniak.

Iz MUP-a RH službeno su nam potvrdili da je kriminalističko istraživanje vezano za spomenuti tragični događaj u završnoj fazi te da u njemu sudjeluju tri policijske uprave, Dubrovačko-neretvanska, Splitsko-dalmatinska i Zagrebačka.

Više osoba, navode u MUP-u, uhićeno je tijekom jutra i svi osumnjičeni nalaze se u službenim prostorijama policije, gdje je u tijeku njihovo ispitivanje. Zbog interesa istrage iz MUP-a nisu mogli iznositi više detalja u ovoj fazi postupanja.

Prema prvim informacijama, policijskim postupanjem obuhvaćeno je osam osoba, od zaposlenika HE Dubrovnik do onih na upravljačkim pozicijama u HEP-u. Iz neslužbenih izvora doznajemo da je među uhićenim osobama i aktualni član uprave HEP-a Nikola Rukavina koji je do prije dvije godine bio direktor u HEP Proizvodnji. Osim Rukavine, uhićen je i donedavni šef HEP Proizvodnje Željko Starman.

Prema proceduri, uhićene osobe bi po dovršetku kriminalističkog istraživanja trebale biti predane pritvorskom nadzorniku. Odgovarajuću kaznenu prijavu protiv njih policija bi trebala podnijeti Županijskom državnom odvjetništvu u Dubrovniku koje je nadležno u ovom slučaju.

Podsjetimo, trojica radnika poginuli su pokušavajući se izvući iz vatrom i dimom zahvaćenog tunela, ali na žalost nisu uspjeli.

Policija je zajedno s drugim nadležnim službama gotovo pet mjeseci istraživala uzroke kobnog požara u hidroelektrani, te su saslušavali su svjedoke, pregledavali dokumentaciju i provodili druge radnje kako bi utvrdili je li bilo propusta i tko je za njih odgovora. Sada su, očito, posao priveli kraju.

Zeljko Puhovski / CROPIX
Policijski kombi u kojemu su osumnjičeni dovedeni u Heinzelovu

Oglasila se i policija

U ponedjeljak poslijepodne priopćenjem se oglasila i PU dubrovačko-neretvanska.

"Policijski službenici Službe kriminalističke policije Policijske uprave dubrovačko-neretvanske dovršili su višemjesečno, opsežno kriminalističko istraživanje koje je uslijedilo nakon požara u Hidroelektrani Dubrovnik 10. siječnja ove godine kada je život izgubilo troje djelatnika Hidroelektrane, njih sedam je zadobilo ozlijede, a Društvu HEP pričinjena izravna i neizravna materijalna šteta velikih razmjera.

Kriminalističkim istraživanjem je utvrđena osnovana sumnja da je ukupno osam hrvatskih državljana rođenih 1970., 1956., 1953., 1954., 1951., 1949., 1975., 1947. počinilo kazneno djelo iz čl. 222. st. 2. Kaznenog zakona „Teška kaznena djela protiv opće sigurnosti“ u vezi s kaznenim djelom iz čl. 221. st. 1. Kaznenog zakona „Opasno izvođenje građevinskih radova“ i svi oni su tijekom današnjeg dana ispitani u svojstvu osumnjičenika na području Zagreba, Splita i Dubrovnika.

Trojica osumnjičenih sumnjiče se da su kao direktori, ujedno odgovorne osobe investitora u gradnji, tijekom naručivanja i praćenja građevinskih radova obnove i sanacije Hidroelektrane Dubrovnik propustili poduzeti zakonom predviđene radnje zbog čega građevinski radovi nisu izvedeni u skladu s relevantnim propisima i pravilima struke.

Ostalih pet osumnjičenih osoba sumnjiče se da kao projektanti i izvođači radova građevinske radove obnove i sanacije Hidroelektrane Dubrovnik nisu izvodili u skladu s tehničkim propisima i pravilima struke što je neposredno ugrozilo sigurnost uposlenika i imovine.

Dvojica prvoosumnjičenih će tijekom sutrašnjeg dana biti predani pritvorskom nadzorniku ove Policijske uprave, dok je protiv ostalih nadležnom državnom odvjetništvu podnesena kaznena prijava u redovnoj zakonskoj proceduri", stoji u priopćenju. (JL)

'Hidroelektrana nije ispunjavala zakonske uvjete za proizvodnju'

Skoro pet mjeseci inspektori PU dubrovačko-neretvanske uz sudjelovanje kolega iz MUP-a RH, saslušavali su svjedoke i pregledavali dokumentaciju, da bi prije nekoliko dana zaključili svoj dio posla.

O tome su vrlo korektno izvještene i obitelji trojice stradalih djelatnika, Mata Maškarića, Ivice Zvrka i Davora Pozniaka. Pozvao ih je načelnik Policijske uprave Ivan Pavličević i kazao da je policijski posao upravo dovršen. Svi materijali proslijeđeni su instanci više.

Prema informacijama kojima smo raspolagali prije nekoliko dana, mogle bi biti prihvaćene kaznene prijave protiv desetak osoba i to na svim razinama odlučivanja, od Hidroelektrane do upravnih struktura HEP-a.

Prema dostupnim informacijama, Hidroelektrana nije ispunjavala zakonske uvjete za proizvodnju. Naime, nakon rekonstrukcije Hidroelektrane provedene 2016. godine nisu ishođene zakonom predviđene dozvole. U okvirima HEP navodno je formirano tijelo koje se imalo pozabaviti time, ali postupak nikad nije proveden do kraja.

Cilj istrage je utvrditi jesu li te manjkavosti u poštivanju zakonske procedure mogle izravno utjecati na gubitak ljudskih života i enormnu materijalnu štetu? Drugim riječima, jesu li u obnovi narušeni sigurnosni standardi koji su u nesretnom spletu događanja doveli do stradavanja trojice i ozljeđivanja još najmanje trojice zaposlenih u Platu? Podsjetimo, trojica radnika poginuli su pokušavajući se izvući iz dimom zahvaćenog tunela. Na žalost, ugušili su se.

U međuvremenu, Ivan Krnić postao je novi direktor Hidroelektrane u Platu. Stupio je na dužnost 1. lipnja nakon što je dosadašnji prvi čovjek Ivo Miletić otišao u mirovinu. Krnić je iz Splita i dosad je radio u pogonima HEP-a Zadvarje i Zakučac. U tijeku je preseljenje obitelji u Dubrovnik, a supruga, inače ginekologinja, vjerojatno će se zaposliti u bolnici na Medarevu.

Pred novim direktorom komplicirana je zadaća vraćanja Hidroelektrane Dubrovnik u pogon nakon skoro pet mjeseci od katastrofalnog požara. Kao što smo već objavili u serijalu tekstova o posljedicama zatvaranja pogona, blokada svakodnevno donosi milijunske gubitke Hrvatskoj elektroprivredi, ali i energetskom sektoru Bosne i Hercegovine, to jest elektroprivredama Republike Srpske i Herceg Bosne. Riječ je, naime, o jedinstvenom sustavu proizvodnje iz zajedničkog sliva Trebišnjice. Po dogovoru koji je na snazi bio desetljećima, 78 posto struje pripadalo je BiH, a 22 posto Hrvatskoj. Prema posljednjem sporazumu, omjer je pola-pola od proizvedene energije.

Prije nekoliko dana stručnjaci Elektroprivrede Republike Srpske na konferenciji za novinare u Trebinju iznijeli su podatak da je dosadašnji gubitak na njihovoj strani oko 50 milijuna kuna. Grad Trebinje rupu u proračunu pokušava popuniti kreditom. Kalkuliralo se i o tužbi protiv HEP-a, ali do toga vjerojatno neće doći.

Blokada košta milijune i lokalnu zajednicu općine Župu dubrovačku i Konavle. Samo gubitak Hrvatske elektroprivrede iznosi oko 2 milijuna kuna dnevno.

Iz HEP-a po već ustaljenoj praksi nema nikakvih informacija o tijeku obnove podzemlja u Platu. I dalje je u tijeku čišćenje posebnim kemikalijama kako bi se skinuli kancerogeni ostaci izgorjelih materijala. Postupak je dosad koštao više milijuna kuna.

Vrh HEP-a nije zadovoljan dosadašnjim tijekom, a posebno brzinom obnove platskog pogona. Nije prihvaćeno izvješće HEP Proizvodnje, tvtke kćeri HEP-a, što je za posljedicu imalo smjenu uprave u Proizvodnji. Tako je sa zadnjim danom svibnja smijenjena stara uprava, na čelu sa Željkom Starmanom, a novim je direktorom je imenovan Robert Krklec. (Antun Masle)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 13:24