DAN ZA POVIJEST

Krenuli online upisi u prve razrede srednjih škola, učenici se mogu prijaviti na ukupno deset programa u najviše pet škola

Učenici od danas mogu prijavljivati željene obrazovne programe putem mrežne stranice www.upisi.hr
 Željko Hajdinjak / Cropix

ZAGREB - Učenici koji se ove godine upisuju u prve razrede srednjih škola od danas mogu prijavljivati željene obrazovne programe putem mrežne stranice www.upisi.hr, odnosno novog upisnog modela 'e-upisa' čime bi proces upisa trebao postati jednostavniji i transparentniji, a učenicima i roditeljima uštedjeti novac i vrijeme za prijave.

Svaki učenik može se prijaviti na ukupno deset programa u najviše pet škola koje rangiraju prema prioritetima, a sustav ih automatski raspoređuje ondje gdje zadovolje uvjete.

Sustav se ažurira svaki sat, a prioriteti se mogu mijenjati sve do zaključenja lista, nakon čega se učenike informira o tome u koju su školu i koji razred upisani te kada se tamo trebaju pojaviti.

Od trenutka prijave učenici mogu pratiti bodovno stanje za svaki prijavljeni program . Prijave traju do 26. lipnja, a konačna ljestvica poretka bit će 5. srpnja.

Prvu prijavu u sustav će danas u 13 sati poslati ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović u Osnovnoj školi Antuna Kačića Miošića u Ludbregu, a sat vremena kasnije i službeno će na mrežnim stranicama započeti prvi e-upisi u povijesti hrvatskih srednjih škola.

Za odabir su dostupni oni obrazovni programi za koje su srednje škole do sada unijele potrebne podatke o uvjetima upisa.

Kako ih srednje škole budu popunjavale, tako će za prijavu biti dostupni i ostali obrazovni programi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. svibanj 2024 00:54