OPASNO MORE

Krenuli po plivača koji se zbog jake bure utapao u Velebitskom kanalu pa spasili još tri osobe

Spašene su i dvije osobe u gumenoj brodici na vesla, kao i strani državljanin koji je plutao na madracu na napuhavanje
 Ilustracija/Bozo Radic/CROPIX

Nacionalna središnjica za traganje i spašavanje na moru (MRCC Rijeka) zaprimila je u nedjelju, 18. srpnja, u popodnevnim satima poziv o plivaču koji se zbog jake bure utapa nedaleko od mjesta Seline u Velebitskom kanalu.

Brodica lučke ispostave Starigrad isplovila je svega pet minuta nakon poziva i na prijavljenoj poziciji spasili su plivača, kao i dvije osobe u gumenoj brodici na vesla koje su se nalazile nedaleko spašenog plivača. Radi se o stranim državljanima.

Prilikom povratka u Starigrad nailaze na osobu (strani državljanin) koja pluta na madracu na napuhavanje i traži pomoć. Nakon ukrcaja četvrte osobe na brodicu, kapetan ispostave Starigrad i djelatnik ispostave privezali su brodicu u Starigradu.

Cijela akcija spašavanja, od poziva do privezivanja brodice, trajala je 45 minuta. Iako se inicijalno spašavalo jednu osobu, prilikom iste akcije spašene su još tri osobe.

Ovakva akcija spašavanja naglašava koliko je važno podizanje svijesti o opasnostima koje su uvijek prisutne na moru, čak i najiskusnijim osobama te kako se potrebno dobro informirati o vremenskim prilikama prilikom izlaska na more.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. svibanj 2024 21:14