UŽAS NA A4

Krenuli za Međugorje, u RH doživjeli tragediju: U poljskom busu bila su i 3 svećenika i 6 časnih

Na mjestu nesreće poginulo je 11 osoba, a 32 su zbrinute u bolnicama u Varaždinu, Zagrebu i Čakovcu
 Davor Pongracic/Cropix

U prometnoj nesreći koja se jutros oko 5.35 sati dogodila na autocesti A4 u smjeru Zagreba, između mjesta Jarek Bisaški i Podvorec, u slijetanju poljskog autobusa smrtno je stradalo 12 osoba, a 31 je ozlijeđena, neke teže, izvijestio je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Na izvanrednoj konferenciji za novinare u Varaždinu rekao je da je Centar 112 dobio prvu informaciju da se na autocesti A4 dogodila strašna prometna nesreća od državljanke Poljske koja je bila u autobusu.

„Odmah su izašle sve žurne službe na teren. Prva je izašla hitna služba, 16 timova, zatim policija, vatrogasci i naravno djelatnici HAC-a“, rekao je ministar unutarnjih poslova.

image

Davor Božinović

Zeljko Hajdinjak/Cropix

Na mjestu nesreće poginulo je 11 osoba, a 32 su zbrinute u bolnicama u Varaždinu, Zagrebu i Čakovcu. „Nažalost, još jedna osoba koja je bolnički zbrinuta u međuvremenu je preminula, tako da u ovom trenutku imamo 12 osoba koje su izgubile život u ovoj prometnoj nesreći“, dodao je Božinović.

„Prema nekim informacijama radi se o grupi koja je planirala otići na hodočašće u Međugorje“, kazao je ministar te dodao da je o nesreći informiran predsjednik Vlade Andrej Plenković.

„Imao je razgovor s poljskim premijerom Morawieckim i izrazio mu je sućut, njemu osobno i obiteljima i narodu Poljske“, kazao je Božinović.

Prema informacijama poljkih medija, u autobusu su među putnicima bila i 3 svećenika te 6 časnih sestara.

image

Prometna nesreća na autocesti A4 Zagreb - Goričan u smjeru Zagreba

Zeljko Hajdinjak/Cropix

Plenković je na Twitteru objavio da je povodom nesreće razgovarao s poljskim kolegom. "U ime vlade izrazio sam sućut obiteljima poginulih, izvijestivši da su sve službe anagažirane i da se ozlijeđenima pruža pomoć", napisao je Plenković.

Hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman također je izrazio u razgovoru sa svojim poljskim kolegom Zbigniewom Rauom sućut povodom tragične prometne nesreće poljskog autobusa na autocesti A4 kod Brezničkog Huma, objavljeno je na Twitteru.

Grlić Radman je na Twitteru objavio da je u razgovoru s Rauom "iskazao nadu u brz oporavak unesrećenih", te naglasio da "nadležne službe pružaju svu potrebnu pomoć". "Hrvatski narod solidaran je s Poljskom i njenim građanima", napisao je Grlić Radman.

Ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu Maja Grba-Bujević dodala je da je bilo angažirano 14 timova hitne pomoći iz Varaždinske, te po jedan iz Zagrebačke i Međimurske županije.

„Oni su dobili dojavu u 5.35, prvi tim je bio u 5.48 na licu mjesta i u konačnici smo proglasili akciju završenom u 7.55. Tijekom to malo vremena je 18 pacijenata, koji su bili izrazito teško ozlijeđeni, prevezeno u zagrebačke bolnice, Dubravu, Rebro i Traumatološku“, kazala je Grba-Bujević.

Izvijestila je da je od 43 osobe 12 poginulo, a 31 ozlijeđena. No, još se diže autobus i moramo ostaviti mogućnost da je eventualno netko pod autobusom, ali se nadamo da nije nakon prvog pregleda, rekla je.

image

Maja Grba Buljević

Zeljko Hajdinjak/Cropix

"Bili smo već ujutro spremni. Šestero teško ozlijeđenih je dovezeno iz prometne nama u KBC Zagreb. Jedan je došao upitno životno ugrožen te je reanimacija išla tijekom transporta. Ostali su svi teško ozlijeđeni, višestruke ozlijede što lokomotornog sustava što interabdominalnog, tako da smo već u sali s nekima od njih. Ali smo otvorili dvije operacijske sale tako da se nadamo da će do podneva svi biti operirani. Mislim da nisu životno ugroženi ovi koji su sada na operacijama, ali smo otvorili još dodatne kapacitete u slučaju da druge ustanove budu trebale neke subspecijalističke usluge", rekao je prof. dr. sc. Anko Antabak, dr. med.

"Najčešće su ruptura jetre, slezene, abdominalna krvarenja... Oni su sada na operaciji. Nama je to život, mi to radimo neću reći svaki dan, ali takve operacije nisu ništa ekstremno zahtijevne tako da očekujemo da će rezultati i ishodi biti dobri", zaključuje.

Poljska konzulica Dagmara Luković zahvalila je službama na vrlo brzoj i efikasnoj akciji i podršci poljskim građanima.

„To su situacije kad se ljudi pokazuju ljudima. Mi ćemo dati sve od sebe da budemo u direktnom kontaktu sa službama i da pomognemo u zbrinjavanju i kontaktima s obiteljima poginulih i stradalih osoba“, izjavila je Luković u Varaždinu.

- Bilo je strašno. Kao da gledate horor filmove. Mi smo dobili dojavu oko 5.50 sati. Izvlačili smo mrtve, bilo ih je više od 10. Autobus se zabio u kanal i cijeli prednji dio autobusa zabio se do polovice autobusa. Autobus je izgledao kao da je, recimo, udario u zid. Jedan vozač izletio je kroz vjetrobransko staklo, a drugi je bio u autobusu. Ovakvo nešto nisam doživio otkad sam vatrogasac, a imam 60 godina - rekao nam je Ivan Ivančan, zapovjednik DVD-a Breznički Hum, čija ekipa je s četiri vatrogasca i četiri vozila bila među prvima na mjestu nesreće.

image

Šestero unesrećenih putnika, ozlijeđenih u slijetanju autobusa na autocesti A4 kod Brezničkog Huma, dovezeno je u KBC

Zeljko Puhovski/Cropix

Inače, najteže prometne nesreće autobusa na hrvatskim cestama su 14 poginulih i 22 ozlijeđenih u nesreći slovačkog autobusa na autocesti A1 u blizini Gospića 7. rujna 2008.; deset poginulih i više desetaka ozlijeđenih u slijetanju autobusa kosovskih registarskih oznaka na autocesti kod Slavonskog Broda 25. srpnja 2021. te osam poginulih i 44 ozlijeđena putnika u češkom autobusu, koji je 23. lipnja 2012. sletio s autoceste A1 i prevrnuo se.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. ožujak 2024 05:21