UDAR NA PODUZETNIKE

Krenuli žestoki pritisci na Vladu, protiv poreza na ekstraprofit izvoznici i strane komore: ‘Odustanite od toga!‘

Primjena predloženog poreza dodatno će otežati privlačenje stranih ulaganja i konkurentnost, tvrde

Andrej Plenković

 Damjan Tadić/Cropix

Protiv zakona o plaćanju dodatnog poreza na ekstradobit oštro prosvjeduje i udruga Hrvatski izvoznici, kao i predstavništva stranih gospodarskih komora koja govore uime ulagača.

Američka gospodarska komora u Hrvatskoj, Kanadsko-hrvatska poslovna mreža, Njemačko-hrvatska industrijska i trgovinska komora i Nordijska gospodarska komora u Hrvatskoj, koje okupljaju većinu stranih ulagača u Republici Hrvatskoj, poručili su da se snažno protive Vladinoj najavi uvođenja dodatnog poreza koji bi se - kako ističu, suprotno preporukama Europske komisije - primjenjivao i na industrije koje posluju izvan energetskog sektora.

Gospodarski oporavak

- Primjena predloženog poreza dodatno će otežati privlačenje stranih ulaganja i konkurentnost kompanija koje posluju u našoj zemlji. Također smatramo da je ovaj prijedlog dodatnog oporezivanja indikativno diskriminatoran i ne pridonosi pravednom gospodarskom oporavku - poručili su i pozvali Vladu da razmotri njihova stajališta te zajednički, u razgovorima s poslovnom zajednicom, pronađe način za donošenje učinkovitih mjera za ublažavanje negativnih posljedica krize, kao i stvaranja gospodarskih uvjeta za oporavak.

Izvoznici, pak, predlažu odustajanje od donošenja zakona. Tvrde da su veliki poduzetnici u našoj zemlji postojećim porezom na dobit već oporezivani višom stopom, što usporedo s uvođenjem dodatnog poreza i neovisno o njegovu privremenom karakteru znači višestruko veći porezni teret i porezno kažnjavanje velikih poduzeća.

Porezno razdoblje

Stoga smatraju neopravdanim po hitnom postupku uvoditi dodatni porez na dobit za sve sektore kod nas koji nisu mogli ostvariti korist u situaciji rasta cijena energenata, niti su ostvarili višak prihoda, kako navodi europska uredba.

- Upravo suprotno, poduzetnici na koje se zakon o dodatnom porezu na dobit odnosi na isti su način kao i drugi poduzetnici pogođeni rastom troškova energenata i s njima povezanim rizicima - kažu izvoznici.

Oni napominju da se dodatni porez na dobit uvodi krajem 2022., a odnosi se na porezno razdoblje te iste godine, što po njima znači nekorektno postupanje prema poreznim obveznicima te je u suprotnosti s uobičajenom praksom i načelom da se pri oporezivanju primjenjuju propisi koji su bili na snazi u vrijeme nastanka činjenica na kojima se temelji oporezivanje. Korektno postupanje prema poduzetnicima bilo bi jedino u slučaju da se porezna osnovica veže uz dobit poduzetnika ostvarenu u 2023., kažu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 23:23