MATURANTI NA ISPITU

Krenulo polaganje prvog obaveznog predmeta na državnoj maturi, zasad nisu uočene nepravilnosti

Ispit je počeo u 9 sati, podijeljen je u tri bloka, a ukupno trajanje je tri sata
 Ranko Suvar/Cropix

Više od 26 tisuća učenika završnih razreda srednjih škola polaže prvi obavezni predmet na državnoj maturi, engleski jezik. Ispit je počeo u 9 sati, podijeljen je u tri bloka, a ukupno trajanje je tri sata. Maturanti ispit polažu u oko 380 škola i šest ispitnih centara.

Većina učenika prijavila je ispit na višoj razini znanja. Poznato je, naime, da učenici bolje vladaju engleskim no hrvatskim jezikom (kamoli matematikom), pa je nižu razinu znanja engleskog prijavilo oko devet tisuća učenika, dvostruko manje no što ih se odlučilo za višu razinu. Usporedbe radi, matematiku na A razini znanja odabralo je 10-ak tisuća maturanata, a na nižoj (B) razini njih oko 17 tisuća.

Prema informacijama Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja, institucije zadužene za organizaciju i provedbu mature, zasad nisu uočene nepravilnosti. Ispiti su, kažu, u škole dostavljeni još u petak.

Iz Nacionalnog centra su najavili kako su ove godine pojačali mjere zaštite, prvenstveno prilikom pakiranja ispitnih materijala.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 12:57