ZRINJEVAC

KRENUO HITNI POSTUPAK IMENOVANJA NOVIH AMBASADORA Otpali Ivo Banac i Nansi Ivanišević, na listi i Drago Lovrić?

 Damir Krajač / CROPIX

Vlada je pokrenula hitni postupak imenovanja 20-ak novih hrvatskih veleposlanika i konzula u dipomatskim misijama diljem svijeta, s time da je prioritet što prije poslati nove ljude u Washington, Moskvu i Pariz. Nova lista koja bi uskoro iz Vlade trebala stići do predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović gotovo je potpuno izmijenjena i znatno drukčija u odnosu na onu koju je predložio bivši šef diplomacije, dr. Miro Kovač.

Među predloženim budućim veleposlanicima tako nema dr. Ive Banca, kojega je bivša Vlada predlagala za veleposlanika u Washingtonu, a kako je riječ o važnom diplomatskom imenovanju, još se čekaju konzultacije između Markova trga i Pantovčaka o novom veleposlaniku. Na listi, navodno, nije ni Nansi Ivanišević, koja je bila predložena za veleposlanicu u Parizu. Iako se Jakov Despot donedavno spominjao kao budući veleposlanik u Ruskoj Federaciji, vjerojatnije je da će biti imenovan u najuži tim hrvatskih diplomata u misiji u Moskvi, a da će jedan iskusni diplomat biti predložen za veleposlanika. Na listi koju predlaže Vlada je i ime bivšeg ministra obrane Josipa Buljevića, koji bi trebao postati veleposlanik u jednoj susjednoj zemlji, a kao mogući kandidat za veleposlanika spominje se i general Drago Lovrić, koji je bio načelnik Glavnog stožera HV-a. Kako Jutarnji doznaje, popis usuglašavaju premijer Andrej Plenković i ministar vanjskih poslova Davor Ivo Stier te bi ubrzo trebao biti predložen Vladi i predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović. Tek onda počinje procedura koja uključuje mišljenje saborskog Odbora za vanjsku politiku i traženje agremana od zemalja primateljica.

Očekuju se dva kruga imenovanja, s time da će biti zahvaćene diplomatske misije u kojima nekim veleposlanicima mandat još nije istekao. Predsjednica inzistira da se promjene u hrvatskim diplomatskim misijama obave što prije kako bi hrvatska diplomacija mogla biti na visini zadatka predstavljanja sadašnje politike koju vodi hrvatski državni vrh. Tako će se u zemlju vrlo brzo vratiti Joško Paro, kojem je istekao veleposlanički mandat u SAD-u, i Ivo Godlstein, kojem upravo istječe mandat u Francuskoj. Među prvima koje će zahvatiti promjene je i Veleposlanstvo u Crnoj Gori, gdje je veleposlanica Ivana Sutlić-Perić. Očekuju se i promjene u misijama u Berlinu i Rimu, a veleposlanik Vladimir Drobnjak mogao bi dobiti i drugi mandat kao šef Misije pri UN-u.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 02:46