ZASJEDALO POVJERENSTVO

KRENUO NOVI PROCES NABAVE Hrvatska želi kupiti 12 borbenih aviona, zatražit ćemo i ponudu od države koja nije sudjelovala na prvom natječaju?

 
 CROPIX, Profimedia

Hrvatska i u novom procesu nabavke želi kupiti 12 borbenih aviona. Ti avioni moraju biti proizvedeni u državi članici Sjevernoatlanskog saveza ili Europske unije, stoji između ostalog u priopćenju nakon prve sjednice Međuresornog povjerenstva za nabavu višenamjenskoga borbenog aviona koja je održana u srijedu u popodnevnim satima.

Time su odbačena sva nagađanja da bi Hrvatska mogla raspisati natječaj za manji broj aviona.

Prema navodima iz priopćenja, u novom postupku se i dalje polazi od Taktičko-tehničke studije Ministarstva obrane koja je izrađena u prvom pokušaju nabavke.

Također je definirano da će ponuditelji moći ponuditi i novi i rabljeni avion. I tu dolazimo do bitne razlike u odnosu na prošli natječaj. Naime, Povjerenstvo za odabir će posebno bodovati ponude za novi, a posebno za rabljeni avion. U prošlom natječaju su zajedno ocjenjivane ponude za novu i rabljenu letjelicu.

Povjerenstvo je također zaključilo da će se ugovaranje obaviti na razini vlada te će se tražiti sveobuhvatna ponuda. Dakle, traži se borbeni avion s naoružanjem i cjelokupnom logistikom.

Posebno se naglašava da će se koristiti “dosadašnje spoznaje o realno raspoloživim opcijama, ne isključujući unaprijed ni opcije koje do sada nisu razmatrane”.

Ova opaska nagovještava da bi Hrvatska sada mogla tražiti ponudu od države koja nije bila na prvom natječaju. Na prošli natječaj pozvane su Švedska, Grčka, SAD, Izrael i Južna Koreja. Prema nekim procjenama sada bi možda mogla biti pozvana Francuska.

Za sada nije poznato kada bi Povjerenstvo moglo poslati zahtjev za ponudama iako je bilo najava da će se to učiniti do kraja ovog mjeseca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 10:31