GENERAL PRELOMIO

Krešić povukao potpis s molbe za pomilovanje Perkovića i Mustača: ‘Ne želim biti uzrok podjela‘

Perkovićev i Mustačev zahtjev za pomilovanje svojim pismom upućenim predsjedniku Milanoviću inicijalno su podržala šestorica hrvatskih ratnih generala

Josip Perković i Zdravko Mustač

 Pool/Cropix

General Marinko Krešić medijima je poslao priopćenje u kojemu piše kako povlači svoj potpis s pisma kojim su generali zatražili od predsjednika Republike pomilovanje Josipa Perkovića i Zdravka Mustača, javlja N1.

- U ozračju Velikog tjedna simbolom pobjede nad grijehom i smrti, vođen plemenitom idejom svehrvatske pomirbe, a uzimajući u obzir određeni doprinos brigadira Josipa Perkovića i brigadira Zdravka Mustaća u Domovinskom ratu, kao i o njihovoj poodmakloj životnoj dobi i zdravstvenom stanju, dao sam suglasnost na pismo svojih suboraca predsjedniku Republike Hrvatske sa zamolbom za postupanjem u skladu sa zakonskim i ustavnim ovlastima.

S obzirom na podjele koje je pismo u javnosti i u braniteljskoj populaciji izazvalo, odlučio sam na njega uskratiti svoju suglasnost. Nikad nisam bio, niti želim biti, uzrokom takvih ili sličnih podjela i političkih sukobljavanja. Naprotiv, uvijek sam se zalagao, a to ću i dalje svim svojim bićem činiti, za svehrvatsko pomirenje i jedinstvo iseljene i domovinske Hrvatske, pri čemu mi je ideja vodilja misao prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana: "Uvijek i sve za Hrvatsku, a našu jedinu i vječnu Hrvatsku ni za što", piše general Krešić u priopćenju, prenosi N1.

image

Marinko Krešić

Zeljko Puhovski/Cropix

Kao što smo ranije izvijestili, Perkovićev i Mustačev zahtjev za pomilovanje svojim pismom upućenim predsjedniku Milanoviću podržala su šestorica hrvatskih ratnih generala, i to general-pukovnici Ante Gotovina, Ivan Čermak i Ljubo Ćesić Rojs, general zbora Pavao Miljavac, admiral Davor Domazet Lošo te general bojnik Marinko Krešić koji je svoj potpis sada povukao.

Mediji navode kako umirovljeni generali smatraju da Perković i Mustač zaslužuju pomilovanje zbog doprinosa u stvaranju hrvatske države i obranu zemlje.

Perković i Mustač su u kolovozu 2016. na sudu u Münchenu osuđeni krivima za pomaganje u ubojstvu hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 22:19