TEST ISTINE ZA HSS

“Krešo Beljak već traži alibi za loše izborne rezultate”

Ako nakon izbora počnemo surađivati s HDZ-om, to je prevara birača, smatraju članovi stranke
 Ronald Goršić / Hanza Media

HSS će na predstojećim lokalnim izborima proći bitno lošije nego na prethodnima 2013. godine kada je dobio 2 župana, 12-ak dožupana, 5 gradonačelnika, 46 načelnika općina i oko 860 vijećnika. Loši rezultati mogli bi izazvati nove potrese u stranci, a novi izvanredni parlamentarni izbori za stranku bi mogli biti pogubni i zbrisati HSS s liste parlamentarnih stranaka.

Mišljenje je to bivšeg predsjednika stranke, Branka Hrga, koji je među prvima zbog neslaganja s politikom aktualnog predsjednika Kreše Beljaka vratio stranačku iskaznicu i bio svojevrsni predvodnik nekoliko valova masovnog izlaska iz stranke.

Jedan župan

- Ako stranke koje imaju veliki broj članova, a HSS je takva stranka, postignu loš rezultat na parlamentarnim izborima, to izaziva potrese, ali ni blizu takve do kakvih dolazi doživi li stranka potop na lokalnim. Podbačaj na lokalnim izborima jako puno ljudi ostavlja bez pozicija, stvara se veliko nezadovoljstvo na terenu i prenosi se na središnjicu i čelništvo - kaže Hrg.

Od dva župana koje je HSS imao nakon prošlih izbora, Darka Korena u Koprivničko-križevačkoj županiji i Stjepana Kožića u Zagrebačkoj, nakon ovih može računati samo na Kožića. U unutarstranački obračunima Koren je eliminiran i izlazi na izbore s neovisnom listom, a priklonilo mu se pet ili šest HSS-ovih načelnika. Od pet gradonačelnika, koliko ih je HSS dobio na prošlim lokalnim izborima, samo bi dvojica mogla stranci ponovo donijeti mandat. Riječ je o šefu stranke i gradonačelniku Samobora, Kreši Beljaku, te gradonačelniku Iloka Zvonimiru Dragunu. Aktualni gradonačelnik Čazme Dinko Pirak ide u ime HSS-a po novi mandat, ali se ne uklapa u “Beljakov HSS”.

Pirak je među rijetkima koji je preživio suspenziju iako je Beljaku javno sasuo u lice da je “ukrao HSS, prevario sve članove zatajivši svoju nimalo uzornu prošlost, da radi u HSS-u mimo zakona i pravila pa ignorira Statut, dopunjuje Glavni odbor ‘svojim’ ljudima i poslušnicima, a članove koji mu ne odgovaraju ponižava suspenzijama”. HSS-ov gradonačelnik Duge Rese Ivan Baršić je lani umro na vratima ureda, a gradonačelnik Križevaca Hrg je prvi izbačen.

- Beljak već traži alibi za loš rezultat na lokalnim izborima - kaže nam osoba iz HSS-a koja je tražila da je ne citiramo jer je pod suspenzijom. - Kaže da je stavio na liste mlade ljude od kojih se ne može očekivati da odmah imaju dobre rezultate - nastavlja i tvrdi kako to nije točno jer je u lokalne izbore Beljak uveo sebi lojalne saborske zastupnike koji, procjenjuje, neće dobro proći kod birača.

Od pet saborskih zastupnika HSS-a naši sugovornici uspjeh predviđaju samo Beljaku. Zastupnica Ana Marija Petin bit će kandidatkinja HSS-a i SDP-a za gradonačelnicu Orahovice, Davor Vlaović je koalicijski kandidat (HSS, SDP, HSU) za brodsko-posavskog župana, a Željko Lenart (zamijenio je suspendiranu europarlamentarku Marijanu Petir na mjestu predsjednice Sisačko-moslavačke županijske organizacije) kandidat je HSS-a i HSP-a za tamošnjeg župana. Zastupnik Mladen Mađer će u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji podržavati SDP-ova Slavka Tucakovića za župana i to protiv dojučerašnjeg kolege Korena.

Prevara birača

- Ako je točno da je Beljak dogovorio suradnju s HDZ-om nakon lokalnih izbora, onda je to velika prevara birača. Ne samo jer su zastupnici izabrani na listi SDP-ove Narodne koalicije, nego što se i na lokalnim izborima najviše koalira sa SDP-om, malo s HDZ-om, a ponegdje HSS ide sam - kaže naš sugovornik.

Krešo Beljak je više puta odbacio mogućnost da HSS sudjeluje u preslagivanju nove većine u Saboru ili bilo kakvo podržavanje Vlade Andreja Plenkovića. Informacije koje govore nešto drugo naziva novinarskim naklapanjima te tvrdi da jednako diše svih pet HSS-ovih zastupnika. No, njegov prethodnik Hrg upozorava da je pred HSS-om teško razdoblje. Loši rezultati na lokalnim izborima smanjuju, kaže, pregovarački potencijal na parlamentarnim.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 15:30