ČUVENI OBUĆAR

Krije se od javnosti, nigdje nema njegovih fotografija... Evo što se zna o milijarderu koji kupuje splitske hotele

On je i vlasnik obližnjeg hotela "Ambasador" kojeg je, podsjetimo, 2016. godine kupio od Regine Ivić

Hotel Bellevue, Split

 /Duje Klarić/ Cropix

Nakon desetljeća agonije na splitskom Trgovačkom sudu jučer je prodan splitski hotel "Bellevue" za 14.111.111 eura. Novi vlasnik je Klaus Alex Birkenstock, jedan od najvećih svjetskih obućara, vlasnik brenda Birkenstock, piše Slobodna Dalmacija.

On je i vlasnik obližnjeg hotela "Ambasador" kojeg je, podsjetimo, 2016. godine kupio od Regine Ivić, udovice Tomislava Ivića, legendarnog "Hajdukova" trenera, srušio ga i na tom mjestu sagradio novi objekt, koji je lani počeo primati goste.

Stari poluraspadnuti objekt na Trumbićevoj obali nagrđivao je vizuru Splita, a sada je to hotel s čak pet zvjezdica, napravljen po projektu arhitekata Nore Roje, Nene Kezića i Emila Šverka. Gostima je na raspolaganju 101 soba uključujući tri apartmana od kojih svaka ima pogled na grad ili luku.

Nasljednik obiteljskog carstva Birkenstock, specijaliziranog za proizvodnju anatomske obuće koju obožavaju brojne svjetske zvijezde kao što su Leonardo DiCaprio i Gwyneth Paltrow, nije žalio novca da od starog zdanja stvori novo omiljeno odmaralište turista iz Velike Britanije, Njemačke, Austrije, Francuske... Zato će biti vrlo zanimljivo pratiti kakve planove ima s legendardnim "Bellevuem".

Jutarnji list je već pisao kako profit nije nije jedini razlog zbog kojega je 54-godišnji nasljednik, srednji od trojice sinova Karla Birkenstocka, odlučio uložiti baš u Hrvatsku. On je, naime, veliki zaljubljenik u Dalmaciju koju redovito posjećuje više od 20 godina te u njoj posjeduje nekolicinu atraktivnih nekretnina.

Nakon što je 2013. potpuno izašao iz obiteljskog biznisa i odstupio s mjesta izvršnog direktora, čime je njemačka obućarska kompanija iz obiteljske tvrtke prerasla u korporaciju koju prvi put u gotovo 240 godina dugoj povijesti vodi netko tko se ne preziva Birkenstock, danas 54-godišnji Nijemac odlučio se ozbiljnije posvetiti svojoj drugoj strasti, trgovanju nekretninama.

U tom se poslu pokazao izuzetno uspješnim. Još 2009. uložio je 9,9 milijuna dolara u luksuzan penthouse u Miamiju u kompleksu Continuum Towers koji je, tri godine kasnije, prodao za rekordnih 25 milijuna i time ostvario dobit od 15 milijuna dolara. Zatim je 2011. kupio još jedan penthouse, ovaj put u New Yorku.

Njemački je poduzetnik iskoristio tadašnje loše stanje na tržištu nekretnina u Americi i luksuzan stan s pogledom na Kip slobode platio manje od šest milijuna dolara, zatim u njega uložio još pet te ga 2014. stavio na prodaju i za njega tražio vrtoglavih 13 milijuna.

Međutim, ova prodaja nije protekla toliko glatko pa se temeljito renoviran stan od 325 kvadrata, koji obiluje antikvitetima i sadrži ručno klesanu kadu od jednog komada kamena dopremljenog iz Meksika te parkete od drva uvezenog iz Portugala, dvije godine kasnije ponovno našao na tržištu.

Fotografije luksuznog penthausa u New Yorku možete pogledati OVDJE.

Birkenstock je također suvlasnik atraktivne parcele u Design Districtu u Miamiju, koja se od 2016. prodavala za 12,9 milijuna dolara.

Prema zadnjoj Forbesovoj listi, ‘težak‘ je 1,6 milijardi dolara, a osim u Americi, njegova neporeciva strast prema luksuznim stanovima na najvišim katovima zgrada vidljiva je i na primjeru Splita: u njegovu je vlasništvu i penthouse u ulici Dražanac, smještenoj preko puta hotela "Ambasador".

Unatoč tome što su mu na raspolaganju najluksuznije nekretnine u Europi i Americi, pa tako i u Splitu, Alex Birkenstock - koji, usput, u Hrvatskoj provodi tri do četiri mjeseca godišnje - najradije boravi u Brelima, prenosi Slobodna Dalmacija.

Tamo je, u jednom selu podno Biokova, kupio niz seoskih kuća koje je iz temelja renovirao i u kojima, u društvu svojih manje i više poznatih prijatelja, među kojima se, navodno, povremeno nađe i njemačka nogometna legenda Manuel Neuer, provodi najveći dio ljeta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. travanj 2024 21:59