ZRAČNI AKROBATI

"Krila Oluje" s dodatnom dimnom atrakcijom na avionu

 M. Karačić / HRZ

Akrobatska skupina Hrvatskog ratnog zrakoplovstva "Krila Oluje" u ponedjeljak je kroz tri pokusna leta iznad Lekenika i Velike Gorice uspješno provela testiranje dimne instalacije na avionu Pilatus PC-SM.

Ministarstvo obrane priopćilo je da je ugradnju i modifikaciju dimne instalacije američkog prozvođača "Smoking Airplanes" proveo tim stručnjaka Zrakoplovno-tehničkog centra iz Velike Gorice.

Prve letove izveli su piloti pukovnik Damir Barišić, voditelj Operativno-letačkog odsjeka u Zapovjedništvu 93. krila HRZ-a,te vođa "Krila Oluje" satnik Darko Belančić, vođa.

Bilo je to prvo testiranje funkcioniranja ispuštanja dima iz hrvatskih Pilatusa, a planirana je ugradnja na ukupno devet aviona.

Prema planovima, "Krila Oluje" će prvi puta predstaviti letački program uz ispuštanje dima na međunarodnom vojnom zrakoplovnom mitingu "CROIMAS 2020“ 30. svibnja u Zadru.

"Ovo je zasigurno jedan od najznačajnijih i najiščekivanijih trenutaka u povijesti 'Krila Oluje', jer dimni trag neizostavni je i vizualno najatraktivniji dio nastupa svih svjetskih akrobatskih grupa. Hvala svima koji su dali svoj doprinos, na zadovoljstvo nas pilota, ali i milijuna gledatelja koji će u narednim godinama imati priliku uživati u još atraktivnijim nastupima naše skupine", rekao je nakon leta pukovnik Barišić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 06:30