ISTRAŽITELJI ČEŠLJAJU PODATKE

Krim-policija počela istragu o Kamenskom. 'Iza preuzimanja tvrtke stoji kriminalna grupa bliska Zavodu za mirovinsko'

Nakon niza javnih prosvjeda te štrajka glađu radnika Kamenskog, zagrebačka je policija odlučila istražiti privatizaciju tvrtke Kamensko
Zagreb, 021010.Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipovic u obilasku radnica tvornice tekstila "Kamensko", koje su u strajku vec neko vrijeme zbog petomjesecnih neisplacenih placa.Foto: Boris Kovacev / CROPIX
 Boris Kovacev / CROPIX

ZAGREB - Podloga za kriminalističko istraživanje privatizacije Kamenskog bit će, kako doznajemo, iskaz Tomislava Babića, bivšeg voditelja portfelja Mirovinskog investicijskog društva u čijem je vlasništvu Kapitalni fond, prvi vlasnik dionica nekoč ugledne tvrtke.

Premlaćivanje u garaži

Babića su 2006. bejzbol-palicama brutalno premlatila dvojica maskiranih napadača u zatvorenoj garaži njegove zgrade u Ulici Braće Domany u Zagrebu. Istražiteljima tada nije puno rekao o svom premlaćivanju, smatrajući da naručitelji napada imaju dobre veze u zagrebačkoj policiji, ali je zato više rekao agentima Sigurnosno-obavještajne agencije.

“Iza preuzimanja Kamenskog stoji kriminalna organizacija bliska Hrvatskom zavodu mirovinskog osiguranja koja ucjenjuje i premlaćuje ljude”, sažetak je informacije koja je tada nastala u SOA-i i proslijeđena je kriminalističkom odjelu zagrebačke policije.

Držao vrijednost dionica

U informaciji se napominje da su Babiću neposredno prije premlaćivanja stizale prijetnje od nadređenih osoba iz Zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO) koje je vlasnik Mirovinskog investicijskog društva.

Osobe koje je Babić naveo imenom i prezimenom tražile su od njega da spusti vrijednost dionica Kamenskog, koje je u to vrijeme poslovalo na granici profita i nije bilo opterećeno velikim kreditima, pa su dionice držale svoju vrijednost. Po Babićevu iskazu, SOA je napravila i rekonstrukciju preuzimanja Kamenskog koju je proslijedila policiji. U toj su analizi navedena i imena osoba za koje se sumnja da stoje iza Babićeva premlaćivanja, s namjerom preuzimanja tvrtke Kamensko. Godinu dana poslije na preuzimanje tvrtke Kamensko reagirala je i HANFA tražeći da prema zakonu o dioničarstvu većinski dioničari Anamarija Crlenjak, kći današnjeg predsjednika Uprave Antuna Crlenjaka, Željko Vidaković, direktor Kamenskog, te Božo Medić objave namjeru preuzimanja tvrtke.

Istraga Hanfe

Iako su prozvani dioničari tvrdili da nisu u dogovoru, HANFA je rekonstrukcijom njihovih međusobnih odnosa ustanovila da su organizirano kupovali dionice u namjeri da postanu većinski vlasnici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 09:17