BORBA PROTIV KORUPCIJE

KRIMINALCI VIŠE NE MOGU SAKRITI NOVAC NA SIGURNO Novi Zakon o kaznenom postupku

Istražitelji će moći i prije pokretanja istrage istražiti imovinu osumnjičenih, a onda je zamrznuti
 Davor Pongračić / CROPIX

Sabor bi danas trebao glasati o jučer raspravljenom Konačnom prijedlogu izmjena Zakona o kaznenom postupku (ZKP-u). Riječ je o petoj, ujedno i najopsežnijoj izmjeni ZKP-a koji je na snazi svega nešto više od četiri godine kad su posrijedi najsloženija kaznena djela iz oblasti USKOK-a te dvije godine kad su posrijedi ostala kaznena djela.

ZKP koji je u uskočkim predmetima stupio na snagu 1. srpnja 2009. u hrvatsku je kaznenu praksu prvi put uveo državno-odvjetničku istragu, (prema starom ZKP-u istraga je bila sudska jer je njome upravljao istražni sudac), tj. u istrazi je dao velike ovlasti DORH-u. U opsežne izmjene još novog ZKP-a Ministarstvo pravosuđa upustilo se nakon što je Ustavni sud u ljeto 2012. neustavnima proglasio 43 odredbe toga zakona.

Odluka Ustavnog suda

Ministarstvo je, međutim, predložilo, a Sabor u dva čitanja ove jeseni raspravio mnogo opsežnije izmjene ZKP-a u od onih koje je naložio Ustavni sud. Ministarstvo je, naime, zauzelo stajalište da je četverogodišnja primjena novog ZKP-a ukazala na nužnost temeljitijih izmjena od onih koje je naložio Ustavni sud. Ustavni je sud u odluci o neustavnosti pojedinih odredbi ZKP-a zakonodavcu odredio rok za njihovu izmjenu najkasnije do 15. prosinca 2013.

I nakon opsežnih izmjena ZKP-a istraga će i dalje ostati državno-odvjetnička, što znači da će državni odvjetnici i dalje voditi istragu. Međutim, prava okrivljenika bit će snažnije zaštićena nego dosad, a ojačana je i sudska kontrola istražnoga postupka.

Izmjenama ZKP-a osiguravaju se pravna sredstva čiji je cilj onemogućiti Državno odvjetništvo da odugovlači istrage. I dosad su državni odvjetnici imali šestomjesečni rok u kojemu su bili dužni riješiti kaznenu prijavu, ali izmjenama ZKP-a žrtvi, oštećeniku, ali i okrivljeniku daju se instrumenti nadzora nad tim rokovima. Žrtva i oštećenik stječu pravo dva mjeseca od podnošenja kaznene prijave od državnog odvjetnika zatražiti obavijest o radnjama koje je poduzeo, a nadležni državni odvjetnik ih je dužan o tome obavijestiti. Ako nadležni državni odvjetnik kaznenu prijavu ne riješi u roku od šest mjeseci, i oštećeni i okrivljeni mogu uložiti prigovor: oštećeni višem državnom odvjetniku, a okrivljeni sudu zbog povrede prava na obranu. Izmjenama ZKP-a Državno je odvjetništvo dobilo rok da najkasnije 15 dana od okončanja istrage mora podići optužnicu ili odustati od istrage, a u složenijim predmetima taj je rok 30 dana.

Izmijenjeni ZKP daje važan novi instrument DORH-u: formiranje posebnog odjela unutar DORH-a koji će provoditi imovinske izvide, koji su kolokvijalno već prozvani odjeli za istraživanje imovine.

Praksa progona

Dosadašnja praksa kaznenog progona pokazala je, naime, da počinitelji najtežih gospodarskih kaznenih djela i organiziranog kriminala svoje bogatstvo spremaju “na sigurno” prije nego se protiv njih pokrene istraga pa im DORH ne može zamrznuti cijelu imovinu u trenutku pokretanja istrage. Posebni imovinski izvidi i formiranje odjela koji bi ih provodio omogućio bi istražiteljima da i prije formalnog pokretanja istrage protiv sumnjivaca detektiraju na koji način su stekli i gdje su skrili sumnjivu imovinu kako bi je u trenutku pokretanja istrage mogli blokirati. Odjel za financijske izvide prema izmjenama ZKP-a i fizički bi se nalazio u DORH-u. Činili bi ga porezni stručnjaci, carinici, stručnjaci za pranje novca, stručnjaci iz državnog ureda za reviziju, a na čelu bi mu bio državni odvjetnik.

Izmjene između čitanja

Izmjenama ZKP-a osigurava se bolja zaštita okrivljenika u kaznenom postupku. Okrivljeni i njegov branitelj stječu pravo uvida u spis u ranijoj fazi postupka nego sada, postroženi su uvjeti pod kojima Državno odvjetništvo može primijeniti posebne dokazne radnje protiv okrivljenika kojima se grubo zadire u njegova ljudska prava, ispis okrivljenikovih telefonskih kontakata moći će se dobiti samo uz suglasnost suca istrage.

ZKP-om se sužava katalog kaznenih djela za koja će se moći dobiti oprosnica, a osuđujuća presuda se više neće moći temeljiti samo na iskazu pokajnika, već će morati biti potkrijepljena i materijalnim dokazima.

Određene izmjene prijedlog je pretrpio između dvaju saborskih čitanja, a u Saboru ih je obrazlagao ministar pravosuđa Orsat Miljenić . Većina saborskih klubova podržala je izmjene ZKP-a, osim zastupnika HDZ-a, koji su isticali da česte zakonske izmjene unose pravnu nesigurnost. Uvođenje Odjela za istraživanje imovine pozdravio je laburist Branko Vukšić, kazavši da istražitelji toga odjela više neće nasjedati na tvrdnje poput Sanaderove da je imovinu stekao još dok je u Austriji prodavao erotske fotografije ili Vidoševićeve da je “imao nos za ulaganja”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. svibanj 2024 23:52