NEVRIJEME S OBORINAMA

KRISTIJAN PROŠAO, ALI STIŽE NAM LEONA Jaka ciklona opet 'napada' Hrvatsku, od utorka ekstremne količine kiša

 CROPIX

Ciklona Kristijan je gotovo potopila Dalmaciju, a nakon kratkog predaha u noći između utorka i srijede nam stiže nova ciklona Leona s novim obilnim kišama, piše Slobodna Dalmacija!

Najavljuje nam to Mijo Jaredić iz ‘Crometea’, napominjući kratkotrajni predah na početku tjedna, a zatim nam slijedi novi kišni scenarij za Dalmaciju.

– Ponedjeljak i utorak će biti u znaku sunca i oblaka, a jače nevrijeme s obilnijim oborinama stiže u Dalmaciju u noći između utorka i srijede, lokalno s ekstremnim količinama kiše – kaže Mijo Jaredić iz ‘Crometea’. Što se temperatura tiče, neće biti prehladno, ujutro do 13, danju do 18 stupnjeva, uz jaku južinu.

Dok čekamo još jednu jaku ciklonu, treba podsjetiti na veliko olujno nevrijeme koje je ovoga vikenda zahvatilo srednji Jadran. Tako su se obistinile prognoze i upozorenja DHMZ-a putem Meteoalarma, jer je ciklona Kristijan donijela nevjerojatne količine kiše, najviše u Dubravicama kraj Šibenika - 157 litara po metru četvornom, a u manje od jednog dana, kako javljaju iz DHMZ-a, u mjestu Blizna u trogirskom zaleđu izlila se čak 141 litra po metru četvornom.

Split i Šibenik rekorderi

Prema podacima DHMZ-a, pri vrhu kišne ljestvice je Zračna luka u Resniku, gdje je u 24 sata sata palo 130 litara, a u Splitu je izmjereno rekordnih 102,8 litara kiše, što je više od cijele mjesečne količine oborina. Uz Split, kišni je rekord zabilježio i Šibenik, u gradu je palo 105,3 litre kiše na četvorni metar. Što se Splita tiče, kaže Jaredić, podaci za listopad odnose se za mjerenja od 1948. godine, a listopad u Splitu je sa 77,7 litara kiše četvrti najkišovitiji mjesec, dok je listopad u Šibeniku sa 82,6 litara treći najkišovitiji mjesec u godini. Još jedna zanimljivost povezana je uz ova dva grada.

- Količina kiše u oba grada je tek malo manje od prosjeka za studeni, redovito najkišniji mjesec, u Šibeniku taj prosjek iznosi 111,4 litara, a za Split 113,7 litara - navodi Jaredić.

Za Šibenik je zanimljiv još jedan podatak - u prvih deset dana listopada već je palo 178,7 litara kiše, što je 216 posto mjesečnog prosjeka. U Splitu su u listopadu do nedjelje ujutro pale 133 litre kiše, što je 171 posto mjesečnog prosjeka, piše Slobodna Dalmacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 02:55