GRADONAČELNICA SISKA

Kristina Ikić Baniček: ‘Grbina sam podržala za šefa, on će mene za funkciju u vrhu SDP-a‘

U šestoj izbornoj jedinici bila je tek sedma na listi, osvojila je 9,28 posto preferencijskih glasova
Kristina Ikić Baniček

 
 Sandra Šimunović/CROPIX

SDP-ovka Kristina Ikić Baniček već je dva puta na lokalnim izborima izabrana za gradonačelnicu Siska, 2013. i 2017. Nije međutim spadala u red Bernardićevih “lieblinga”, pa je šestoj izbornoj jedinici koju je nosio SDP-ov veteran Davorko Vidović, bila tek sedma na listi. Osvojila je 9,28 % preferencijskih glasova i malo joj je nedostajalo da uđe u Sabor.

Zanimalo nas je kako gleda na procese u SDP-u i namjerava li se kandidirati za neku od stranačkih funkcija.

Još u veljači 2018. javno ste u intervjuu Jutarnjem listu poručili Bernardiću i njegovu vodstvu da se povuku i prepuste vođenje stranke nekom sposobnijem. Tko je po vama najodgovorniji za ovakav izborni poraz SDP-a?

- Ako se dobro sjećam, tada sam rekla da bi ‘odgovorno vodstvo prepoznalo pravi trenutak kad treba otići’. Nažalost, neodgovorno odlazi nakon neuspjeha, odgovorno bi otišlo prije, da spriječi neuspjeh. Ne možete u izbore ići kao najnepopularniji političar u zemlji i očekivati pozitivan rezultat. To što su maknuli Bernardića s plakata bio je pokušaj sanacije problema, ali je rezultirao jedinom logičnom reakcijom naših birača, nisu izašli.

Mi smo već imali predsjednika koji je stranku vodio iako je bio visoko na listi negativnih političara, ali Milanović je zato bio uvijek među vodećima na listi pozitivnih političara. Birači su ga ili voljeli ili mrzili, ali mu nitko ne može prigovoriti da nije znao motivirati naše birače. Zato je on danas predsjednik Hrvatske. Da ste me tada pitali kako će završiti Bernardićevo predsjedanje SDP-om rekla bih vam - upravo ovako kako je završilo.

Stranka uskoro bira novog predsjednika, a Peđa Grbin, barem zasad, jedini ju kandidat. Kako gledate na njegovu kandidaturu?

- Kada me Peđa nazvao nakon izbora, pitao me hoću li se ovaj put kandidirati za vodeće funkcije u SDP-u jer na prošloj konvenciji nisam htjela, odgovorila sam mu - hoću ako ćeš se ti kandidirati za predsjednika. On je na to samo rekao - onda se kandidiraš! Sve smo dogovorili u manje od 30 sekundi.

Što se dogovorili? Za koju funkciju ćete se kandidirati?

- Dogovorili smo se da ja njega podržim za predsjednika, a on mene za neku od funkcija u Predsjedništvu SDP-a.

Za koju točno funkciju? Hoćete li se kandidirati za potpredsjednicu stranke?

- Nismo to još precizirali. To može biti kandidatura za članicu Predsjedništva, a može biti i za potpredsjednicu stranke.

SDP je na ovim izborima dobio snažnog konkurenta na ljevici - zeleno lijevu koaliciju Možemo! SDP je u glavnom gradu u rasulu, a lokalni izbori su za deset mjeseci. Mislite li da Možemo! može preuzeti vodeću poziciju na ljevici?

- Meni je, a vjerujem i većini SDP-ovaca bilo i više nego drago da glasovi za Možemo! nisu otišli u bunar nego su pretvoreni u mandate. Bojim se da sada za Možemo! slijede ozbiljna razočarenja - morat će se početi baviti ‘prljavim poslom’ - politikom jer više nisu aktivisti koji imaju slobodu pljuvati po svima i uvijek izaći kao moralne vertikale iz svake priče. Sad su i oni isti. Sad će početi razočaravati svoje birače. Želim im svu sreću!

SDP u Zagrebu stoji najlošije u zadnjih 20 godina. Jeste li među onima koji misle da bi SDP trebao podržati Tomislava Tomaševića za zajedničkog kandidata za gradonačelnika Zagreba, ili bi SDP ipak trebao ići sa svojim kandidatom?

- Mislim da ima dovoljno dodirnih točaka između SDP-a i Možemo! da kandidati obje strane sjednu za stol i naprave zajednički plan kako maknuti Bandića i spriječiti HDZ da osvoji vlast i u Zagrebu jer nam je to u konačnici zajednički cilj.

Spomenuli ste kandidate obiju stranaka. Ima li SDP kandidata za zagrebačkog gradonačelnika i tko bi to bio?

- Gordan Maras kao predsjednik Gradske organizacije SDP-a i kao jedan od najaktivnijih zastupnika će svakako s ostalim SDP-ovcima sjesti s Tomaševićem i s ostalim članovima Možemo! i razgovarati.

Marasa smatrate kandidatom SDP-a?

- On je, uvjetno rečeno, kandidat jednako kao i gospodin Tomašević. Izbori još nisu počeli, niti su kandidature istaknute.

Tomašević je u prvoj, jedinoj čistoj zagrebačkoj izbornoj jedinici osvojio 19.627 glasova, a Maras koji je već godinama u nacionalnoj politici u istoj je jedinici osvojio 2832 glasa. Mislite li ozbiljno da se na isti način mogu promatrati Maras i Tomašević?

- Lokalni izbori su u svibnju 2021. i ima dovoljno vremena da se sjedne, analizira i donese najbolja odluka. Pred nama je zanimljiva jesen koja će donijeti puno toga novoga. Nije dovoljno imati fantastičnog kandidata, promatrati rezultate parlamentarnih izbora i smatrati - OK, dobili smo izbore.

Slijedi još puno truda i posla. Zagreb je malo veći zalogaj od toga. Iz mog iskustva izbore osim kvalitetnog kandidata dobiva i kompletna infrastruktura, kampanja. Svakako će postojati nešto će SDP dati sa svoje strane i platforma Možemo sa svoje. Sinergija toga trebala bi rezultirati micanjem Bandića i vraćanjem Zagreba u ruke Zagrepčana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 11:01