INTERVJU

Krišto novinaru Jutarnjeg: ‘Iz vaših pitanja iščitava se zlonamjerna tendencija. Tako su napadali i Tuđmana‘

Hrvatska će uskoro dobiti još jednu političku stranku. Zvat će se Odlučnost i Pravednost, a osniva ju Karolina Vidović Krišto

Karolina Vidović Krišto

 Damjan Tadic/Cropix/Cropix

Hrvatska će uskoro dobiti još jednu političku stranku. Zvat će se Odlučnost i Pravednost i odmah po osnutku postat će parlamentrana, jer ju osniva saborska zastupnica Karolina Vidović Krišto.

"Vaša pitanja doista nemaju nikakvog ni novinarskog ni političkog racija. Pokušavate političku opciju koja daje hrabre, odlučne i jasne odgovore na duboku krizu u kojoj se Hrvatska nalazi prikazati kao marginalnu opciju", poručila nam je Vidović Krišto tijekom intervjua kada smo joj postavili pitanje u kakvom je odnosu ostala s Miroslavom Škorom nakon što se politički razišla s njim i Domovinskim pokretom, strankom na čijoj je listi i osvojila saborski mandat.

Najavili ste da ćete uskoro osnovati stranku Odlučnost i Pravednost. Kakav će joj biti ideološki i svjetonazorski profil?

- Hrvatska se mora urediti kao funkcionalna i stabilna država, u kojoj nitko nije iznad zakona i u kojoj su svi jednaki pred zakonom. Država postoji zbog građana, a ne građani zbog države! Hrvatski građani svakodnevno osjećaju nepravdu, a razlog te nepravde je nepoštivanje zakona od brojčano male skupine moćnika, koji, pak, time nanose štetu ogromnoj većini građana. O ideološkim naklapanjima neću raspravljati, jer je to obična manipulacija hrvatskom javnošću, kako bi ovaj nepravedni sustav i dalje opstao. Temeljni cilj stranke Odlučnost i Pravednost bit će brzo i efikasno sređivanje i aktiviranje državnih institucija u Hrvatskoj koje su sada blokirane i glavni su uzročnik nepravde i korupcije u Hrvatskoj. Razina nepravde u Hrvatskoj se više ne da podnositi.

Koliko će se Odlučnost i Pravednost programski i svjetonazorski razlikovati od Domovinskog pokreta, stranke na čijoj ste listi i osvojili saborski mandat?

- Vaše pitanje je tendenciozno, jer, kao što je poznato izabrana sam preferencijskim glasovima. Stranka Odlučnost i Pravednost razlikovat će se od svih postojećih stranaka, jer će okupljati ljude kojima je glavni cilj uspostava vladavine prava u Hrvatskoj, i u toj namjeri bit će beskompromisna. Mi smatramo da hrvatski narod ima jednaka prava kao i drugi narodi u EU, znači pravo na uređenu državu. To pravo sadašnja vladajuća struktura uskraćuje hrvatskim građanima i naša poruka je da će za to morati odgovarati. U Hrvatskoj postoji grupa moćnika za koje ne vrijedi nijedan zakon, a vladajuće strukture demonstriraju bahatost, ne poštujući zakone, bogateći se na račun osiromašenih građana i korumpirajući medije kako bi se njihove zlouporabe sakrile. Dok se obitelji izbacuju na ulicu zbog neplaćene dvije rate kredita, Ivica Todorić koji je napravio milijardske dubioze sjedi u svom dvorcu. Stanje u Hrvatskoj se može nazvati drugim imenom za nepravdu! U Hrvatskoj ćemo uspostaviti kulturu odgovornosti, te će se afere rasvjetljavati i raspetljavati, a ne prikrivati. Svatko će snositi odgovornost za učinjeno i izrečeno, rad i poštenje valja nagrađivati, a nerad i zlouporabe kažnjavati.

Ranije se očekivalo kako ćete novu stranku osnovati skupa s Milanom Vrkljanom, još jednim zastupnikom koji se nakon ulaska u Sabor pozdravio s Domovinskim pokretom. Jeste li se s Vrkljanom u međuvremenu politički razišli?

- Prof. Vrkljan je samostalna osoba koja ima svoja politička načela i djeluje u skladu s tim načelima, mi smo u odličnim odnosima i oboje djelujemo po svojim uvjerenjima. Iz vaših pitanja iščitava se zlonamjerna tendencija, identična onoj komunističkih medija prema Franji Tuđmanu prije prvih izbora. I Tuđmana su napadali i s lijevih, i s desnih političkih opcija, jer im njegovi ciljevi o uspostavi samostalne Države Hrvatske nisu odgovarali. Identična situacija je sa strankom OIP, koja će se čvrsto i odlučno obračunati s korupcijom te u Hrvatskoj neće biti nedodirljivih. Uspostavit ćemo pravednost u hrvatskom društvu - počevši od ukidanja barbarskog Ovršnog zakona, kakav ne postoji u nijednoj drugoj državi EU i koji je, usput rečeno, i protuustavan. Ali kako imamo ucijenjenog predsjednika Ustavnog suda Miroslava Šeparovića, koji ima 10 milijuna kuna ušteđevine, a ne zna se odakle, Ustavni sud taj zakon nije ukinuo.

U kakvom ste odnosu ostali s Miroslavom Škorom i što mislite o njegovom trenutnom političkom djelovanju?

- Vaša pitanja doista nemaju nikakvog ni novinarskog ni političkog racija. Pokušavate političku opciju koja daje hrabre, odlučne i jasne odgovore na duboku krizu u kojoj se Hrvatska nalazi prikazati kao marginalnu opciju. Ono što ja govorim osjeća ogromna većina hrvatskih građana, jednostavno nam je dosta nepravde. Začudit ćete se zrelošću hrvatskih građana i potporom koju će OIP pridobiti u nekoliko mjeseci. Odmah nakon osnivanja stranke, djelovat ćemo kako bi se što prije održali izvanredni izbori, jer svaki dan ove korumpirane vlasti je izgubljeni dan za Hrvatsku. Hrvatska je prelijepa država s predivnim bogatstvima i poštenim i marljivim ljudima, a moćnici koji upravljaju Hrvatskom zlostavljaju sve segmente hrvatskog društva, počevši od pravosuđa, zdravstva, kulture i znanosti, financija i gospodarstva. U svim segmentima hrvatskog društva vladaju nepravedni odnosi koji obespravljuju ogromnu većinu hrvatskih građana i pogoduju uskoj skupini moćnika. Hrvatska sve više sliči udbo-monarhiji, jer Vladimir Šeks već priprema svog posinka da preuzme vlast u Hrvatskoj, a nesposobnost Andreja Plenkovića, koji ima isti obiteljski background kao i Šeks, Europi je poznata - Hrvatska ima novce na računu, a obnova Banovine i Zagreba se ne odvija, novci iz EU fondova se ne koriste. Ovu razinu nesposobnosti Europa dugo nije vidjela.

Kako biste ocijenili postavljanje hrvatske Vlade u gospodarskoj, energetskoj i (geo)političkoj krizi koja je nastala nakon ruske invazije na Ukrajinu?

- Hrvatska vlada nema nikakve politike, to je iluzija. A zato što nema politiku, zato nas ponižavaju razne države u okruženju - a rezultat te vlade vidimo u iseljavanju 500.000 ljudi. Jedino što vlada radi efikasno jest kontrola medija. Primjera radi, Plenković priča o LNG terminalu koji je planiran još od Tuđmanovih vlada. Plaćamo naftu više nego u Austriji, a imamo tri puta manje plaće. To je politika vlada u zadnjih 20 godina. Riječ je o nesposobnosti, ali i neviđenoj korupciji.

Sviđa li Vam se politički stil i način kojim Viktor Orban upravlja Mađarskom?

- Ne planiram nastupati na izborima u Mađarskoj, tako da je ovo pitanje besmisleno. Ovo pitanje možete postaviti Andreju Plenkoviću koji je mađarskom MOL-u poklonio preradu hrvatske nafte te time ukinuo radna mjesta u Hrvatskoj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 15:32