PRIČA IZ RIJEKE

Krivo izračunao pa malo prerano izašao iz samoizolacije, država bez milosti: ‘Kazna 8500 kuna!‘

‘Zašto sam ja morao pretpostavljati koliko traje samoizolacija. Ja sam zaključio da se radi o 10 puta 24 sata‘
Granični prijelaz/ilustracija
 Zeljko Hajdinjak/Cropix

Milan Starčević iz Rijeke, koji privremeno radi u Njemačkoj, kažnjen je s 8500 kuna zbog prekršene samoizolacije i to za tek nekoliko sati. Svoju bizarnu priču podijelio je u razgovoru za Dnevnik.hr.

''Nikakav papir nisam dobio na granici, samo uputu, tj. opciju da moram na testiranje ili u samoizolaciju. Izabrao sam samoizolaciju. Nisam dobio rješenje, nego mi je usmeno objašnjeno da u njoj moram provesti idućih deset dana'', priča Milan Starčević.

Starčević je u noći 2. 12. prešao granicu i ušao u Hrvatsku, u koju se vratio s privremenog rada u Njemačkoj. Dobio je uputu o samoizolaciji, zajedno s nekoliko putnika iz autobusa kojim je doputovao. Nitko od njih, kaže on, nije dobio nikakav papir.

Došao je kući, potražio sve što o samoizolaciji nakon prelaska granice piše u odluci Stožera civilne zaštite te u Zakonu o zaštiti od zaraznih bolesti. Kako nije naišao ni na kakve detalje, Starčević je zaključio kako u samoizolaciji mora provesti 10 dana po 24 sata. Nije mu bila poznata odredba da samoizolacija traje posljednjeg dana do ponoći.

12. prosinca u večernjim satima Milan se oboružan transparentom i zviždaljkom uputio pred jedan trgovački centar u Rijeci, gdje je naumio prosvjedovati protiv nefiskaliziranih računa u taksi-prijevozu, problema zbog kojeg je, kako nam kaže, i otišao za Njemačku nakon što je u Hrvatskoj radio upravo kao vozač taksija u nekoliko tvrtki.

''Zaštitar trgovačkog centra me prijavio, vjerojatno mu se nije svidjelo što prosvjedujem na tom mjestu. Došla je policija i tražila me dokumente. Dao sam im osobnu i još sam se sam pohvalio kako sam upravo završio sa samoizolacijom'', priča nam Starčević te dodaje kako nije bio ni svjestan što će uslijediti.

U tom trenutku policija mu ispisuje dvije prijave, onu prekršajnu za remećenja javnog reda i mira zbog prosvjeda ispred trgovačkog centra, te drugu - za kršenje mjere samoizolacije. Za tu mu drugu prijavu uručuju kaznu od 8500 kuna.

Ispalo je da je nekoliko sati ranijeg izlaska iz samoizolacije ovog Riječanina stajalo nevjerojatnu cifru, višu od prosječne hrvatske plaće. A sve jer je imao krivu logiku prilikom računanja vremena koje bi trebao provesti u samoizolaciji.

''Zašto sam ja morao pretpostavljati koliko traje samoizolacija. Ja sam zaključio da se radi o 10 puta 24 sata, nisam znao da se računa do ponoći. No to je manji problem, meni je najveći problem što nisam dobio nikakav papir ili jasnu uputu s točnim rokom do kada moram biti u samoizolaciji. Ovako sam platio kaznu za nešto čega sam se uredno držao. Želim istaknuti kako za vrijeme moje samoizolacije ni u jednom trenutku nikakva kontrola nije došla u moj stan. Izašao sam kad sam mislio da je gotovo i da sam svoju obvezu ispunio, i onda za nekoliko sati dobijem zaista visoku kaznu. Na nju sam danas uložio prigovor'', kaže Starčević.

I za kraj Milan se pita još jednu stvar, nije li, ako samoizolacija počinje 2. prosinca, njezin kraj 11. prosinca, što iznosi punih 10 dana ili je taj 2. na početku nekakav nulti broj koji se ne računa.

''U oba slučaja smatram da sam svoju obvezu ispunio jer mi je logika tako govorila. No ona, čini se, nema smisla, pa bih volio da sam barem dobio jasne upute'', zaključuje u razgovoru za Dnevnik.hr.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 22:23