INVENTURA 2013.

KRIZA NE POKAZUJE ZNAKOVE SLABLJENJA Dobit 10 najjačih pala za 800 milijuna

Deset kompanija s najvećom kapitalizacijom i prometom na ZG burzi ostvarile su slabe rezultate pa je i CROBEX pao na najnižu razinu
 Davor Pongracic / CROPIX;Goran Mehkek / CROPIX; Ranko Suvar / CROPIX; Bruno Konjevic / CROPIX;

Slabi poslovni rezultati u trećem tromjesečju o kojima su kompanije izvještavale prošlog tjedna, obeshrabrili su ulagače na burzi pa je Crobex danas pao 0,7 posto i dosegnuo najnižu razinu ove godine. Loše raspoloženje na burzi vlada već dva mjeseca pa je od početka rujna Crobex izgubio 5,3 posto vrijednosti.

Da kompanije sve teže nose recesiju jasno pokazuje snažan pad prihoda i dobiti. Boris Mažurin, analitičar odjela Ekonomskih istraživanja Hypo Alpe Adria banke, kaže da su komapnije iz sastava Crobexa10 u prvih devet mjeseci ove godine ostvarile dobit u iznosu od 2,6 milijardi kuna, što je oko 800 milijuna kuna ili gotovo četvrtinu manje nego u istom razdoblju lani. Istodobno, prodaja im je pala 5,7 posto.

HT (-30,6% ), Ina (-58,9% ), Adris (-14,3% ), Končar (-2,7% ), Petrokemija (35%) ( Povećanje gubitka 1.-9- 2013.)

Riječ je o 10 kompanija s najvećom kapitalizacijom i prometom na Zagrebačkoj burzi: Adris, Atlantic Grupa, ENT, HT, Ina, Končar elektroindustrija, Valamar, Ledo, Podravka, Petrokemija. Najsnažniji pad dobiti imala je Ina, čak 59 posto, te HT od 30,6 posto. Slijedi Adris grupa s padom dobiti od 14,4 posto, u Končar elektroindustriji je pala 2,8 posto, a Petrokemija je povećala gubitak 35 posto.

Ostalih pet komapnija iz Crobexa10 bilježe povećanje dobiti, unatoč recesiji, a najpozitivnija priča je Atlantic Grupa s rastom od čak 139 posto. Svaka od komapnija koja bilježi pad dobiti ima svoje specifične razloge, ali svima je zajedničko to što dijele loše poslovno okruženje koje uključuje i sve slabiju potrošnju građana.

Osim financijskih izvješća, na raspoloženje ulagača, naravno, utječu i ekonomski pokazatelji koji ne djeluju nimalo ohrabrujuće. Jesen je samo donijela novo pogoršanje.

Industrijska proizvodnja u rujnu je pala četiri posto, a u devet mjeseci je smanjena 1,8 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje. Obujam građevinskih radova u kolovozu je smanjen 12,1 posto, a u osam mjesei je 4,5 posto.

U rujnu je opet počeo pritisak na tržištu rada i u odnosu na kolovoz bilo je oko 10 tisuća manje zaposlenih. Izvozni rezultati također su razočaravajući: u sedam mjeseci pad iznosi 4,3 posto. Jedino turizam pokazuje solidne rezultate.

U trećem tromjesečju, prema procjeni Splitske banke, BDP će pasti 0,7 posto, isto koliko i tri mjeseca ranije. Zdeslav Šantić, glavni ekonomist Splitske banke:

- Iako neke institucije procjenjuju da bi rast iduće godine mogao biti jedan posto, Šantić vjeruje da je izglednija stagnacija, uz minimalan rast od 0,2 posto.

U takvim uvjetima, naravno, ne treba čuditi to što većina kompanija bilježi pad prihoda i dobiti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 09:54