NAPETO NA IBLEROVOM

Kriza u SDP-u mogla bi završiti totalnim raskolom, Grbin objavio: ‘Donijeli smo odluku...‘

Onaj tko je spreman poštovati odluku da se članovi izbačeni iz stranke izbacuju i iz Kluba, ostaje, a tko nije, izbacuje se iz stranke
Peđa Grbin
 Damir Krajac/CROPIX

- Predsjedništvo SDP-a i ja kao predsjednik stranke dobili smo mandat od članica i članova stranke da je vodimo. Dobili smo mandat da upravljamo strankom. Imamo prava, ali imamo i obveze i to ćemo činiti i dalje. Stranka može imati samo jedno vodstvo, a vodstvo je danas donijelo odluku - isključeni članovi SDP-a ne mogu biti članovi Kluba zastupnika SDP-a. Predsjedništvo je večeras tu odluku donijelo i zadužilo mene i političku tajnicu Mirelu Ahmetović da je priopćimo kolegama iz Kluba - rekao je predsjednik SDP-a Peđa Grbin nakon gotovo dvosatne sjednice Predsjedništva.

Kriza u SDP-u se nastavlja, a mogla bi završiti potpunim raskolom u Klubu zastupnika. U razgovoru koji će obavljati sa zastupnicima, Grbin i Ahmetović suočit će ih, kako nam prenose iz Predsjedništva, s činjenicom da onaj tko je spreman poštovati odluku da se članovi izbačeni iz stranke izbacuju i iz Kluba, ostaje, a tko nije, izbacuje se iz stranke.

SDP-ovi zastupnici koji su lojalni bivšem predsjedniku stranke Davoru Bernardiću u srijedu su, oko podneva, Grbinu uručili službeni zahtjev za sazivanje sjednice na kojoj bi se odlučivalo o sudbini Nikše Vukasa, Rajka Ostojića, Zvane Brumnića i Marine Opačak Bilić iz zastupničkog Kluba (a izbačeni su i iz SDP-a). Svi oni su, naravno, protiv izbacivanja.

Zahtjev je potpisalo čak 18 SDP-ovih zastupnika i zastupnica. To su Davor Bernardić, Zvane Brumnić, Erik Fabijanić, Katica Glamuzina, Domagoj Hajduković, Matko Kuzmanić, Vesna Nađ, Romana Nikolić, Marina Opačak Bilić, Rajko Ostojić, Željko Pavić, Ivana Posavec Krivec, Renata Sabljar-Dračevac, Irena Šimunić, Davorko Vidović, Franko Vidović, Nikša Vukas i Sanja Udović.

Kako doznajemo, još četvero je neutralno, tj. nisu uz šefa stranke. I to ne bilo koji, nego dvojica nekadašnjih ministara, a to su Branko Grčić i Boris Lalovac, kao i Mišel Jakšić, mladi i uspješni gradonačelnik Koprivnice. To znači da Grbin protiv sebe ima 22 od 32 zastupnika Kluba SDP-a u Saboru, ili, precizno: on više ne vlada Socijaldemokratskom partijom u Saboru, gdje su uz njega još samo Siniša Hajdaš Dončić, Sabina Glasovac te Mirela Ahmetović i Sanja Radolović, dok ostali važu što učiniti. Grbin sjednicu mora sazvati u roku 48 sati, do petka u 12, ali veliko je pitanje hoće li se to dogoditi.

Predsjedništvo je bilo sazvano za 18 sati, i to s jednom točkom dnevnog reda - Klub zastupnika SDP-a. Za odluku da se stvar pokuša razriješiti tako da Grbin još jednom pokuša "urazumiti" zastupnike i to tako da im izrekne ukor pred isključenje izglasana je s 12 glasova "za", 2 glasa "protiv" i jednim "suzdržanim".

Na pitanje što ako se netko neće složiti s odlukom Predsjedništva, Grbin je rekao da je Statut jasan.

- Odluke vodstva stranke se moraju provoditi. Ako se neće provoditi, Predsjedništvo će morati donositi odluke, ma kako one teške bile - kaže Grbin.

Na pitanje znači li to odlazak još nekih članova, odgovorio je da se nada da ne, da će učiniti sve što može, ali ne može biti siguran.

- Ova situacija stranci radi veliku političku štetu. Neodrživa je. Imamo puno toga za reći o stvarima u društvu, ali ne možemo jer se bavimo ovim problemom - izjavio je predsjednik SDP-a i ponovio da stranka ne može imati dva vodstva.

Budu li i dalje svi oni koji su se solidarizirali s četvorkom izbačenom iz SDP-a na istim pozicijama, Klub bi se doslovno mogao prepoloviti. Ne bude li prevladao strah od toga da bez članstva u SDP-u nestaju šanse za novi saborski mandat, moglo bi se dogoditi da Klub izbačenih SDP-ovaca bude brojno veći od Kluba SDP-a, odnosno da u njega ode 18 zastupnika, a u SDP-u ostane njih 16.

Ni to, međutim, neće proći jednostavno, niti se može izvesti preko noći. Prema tome kako neki SDP-ovci s kojima smo razgovarali tumače Statut stranke, Predsjedništvo ne može samo izbaciti zastupnike iz stranke, nego tu odluku mora potvrditi Glavni odbor. Dosad se pokazalo da Grbin ima većinu u Glavnom odboru, no situacija u kojoj bi se morala donijeti odluka da se izbaci više od polovice članova Kluba je daleko teža od svih koje su dosad donosili. Osnova za izbacivanje onih koji neće promijeniti mišljenje propisana je, kažu u Predsjedništvu, člankom 19. Statuta koji kaže da onaj tko ne poštuje odluke rukovodstva stranke, biva izbačen.

- Ljudi će se staviti pred izbor - hoćeš li poštivati odluku rukovodstva i ostati u stranci ili ideš u neizvjesnost izvan stranke - prenosi nam stav Predsjedništva jedan od sugovornika.

Podsjetimo, odnosi su se maksimalno zaoštrili na sjednici Kluba održanoj u utorak navečer u stranačkom sjedištu na Iblerovu trgu. Članovi Kluba nisu glasali o tome hoće li četvero iz stranke izbrisanih zastupnika biti isključeno i iz stranačkog Kluba. Za to što nije bilo glasanja okrivljuju Grbina koji je, kako tvrde, neposredno prije glasanja napustio sjednicu Kluba i prekinuo je.

Grbinovi suparnici potom su krenuli u sveopći napad, jer je postalo očigledno kako on definitivno nema većinu u Klubu zastupnika. Pozivajući se na Poslovnik, 18 SDP-ovih zastupnika i zastupnica traži sazivanje sjednice Kluba zastupnika s točkom Dnevnog reda - glasanje o isključivanju saborskih zastupnika. U obrazloženju navode da je nakon raspuštanja brojnih organizacija SDP-a nekoliko tisuća članica i članova izbrisano iz članstva, a među njima je i navedena četvorka koja sjedi u Saboru.

- Podsjećamo da je Statutom SDP-a definirano da Klub osnivaju zastupnice i zastupnici izabrani u Hrvatski sabor. Klub SDP-a osnovan je 22. srpnja 2020. te danas broji 32 članica i članova. Izbačena zastupnica i zastupnici iz SDP-a i dalje su članovi Kluba, jer sukladno članku 30. stavak 3. Poslovnika Hrvatskog sabora, nisu priložili pisanu izjavu o istupanju iz Kluba - glasi objašnjenje Grbinovih oponenata.

Kažu da o svim promjenama u Klubu odlučuje sam Klub, a u izradi Poslovnika koji to propisuje, sudjelovao je sam predsjednik stranke Peđa Grbin.

- Želja potpisanih je da zastupnici, koji su izbačeni iz SDP-a, i dalje ostaju članovi Kluba - navodi se.

- Što se tiče sjednice Kluba, ona će se održati. Ne mogu reći kad. U petak ću je sazvati, ali na nju Predsjedništvo dolazi s jasnim stavom, da isključeni članovi ne mogu ostati u Klubu - zaključio je Grbin.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 13:26