U SLUČAJU POTREBE

KRIZNI ODRED ZA ČISTOĆU Zavod za javno zdravstvo ima 30 profesionalaca osposobljenih za izvanrednu dezinfekciju: 'Arenu Zagreb riješimo za 15 minuta'

 AFP

Rigorozne preventivne mjere koje je Hrvatska uvela puno prije nego što se koronavirus pojavio u Hrvatskoj zaslužne su za trenutnu povoljnu epidemiološku sliku. U Italiji je, čini se, situacija ipak izmakla kontroli tako da se uvode sve veće mjere kako bi se zaustavilo širenje virusa. Iz Italije stižu vijesti o pustim ulicama i hitnom provođenju dezinfekcije kako zatvorenih, tako i otvorenih površina.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak, rekao je kako je Hrvatska spremna i za takav izazov.

- Do sada smo izvanredno protuepidemijski dezinficirali dvije tvrtke u kojima su zaposleni prvooboljeli. Izvanredne dezinfekcije rade se i na graničnim prijelazima, u kućicama - kaže Capak. Napominje kako dezinfekcije nisu nešto neobično, što se i inače ne radi. Kako je situacija za sada mirna, još uvijek nije bilo situacija da se dezinficiraju avioni ili drugi javni prijevoz.

- To se radi kada imamo sumnjive slučajeve, odnosno potencijalnu bojazan od zaraze. Primjerice, kod nas još nije sletio avion u kojem je bila bolesna osoba - kaže Capak.

U HZJZ-u, pojašnjava, 30 je osoba koje su istrenirane za ovakvu vrstu protuepidemijske dezinfekcije.

- Postupak je takav da se po prostoru rasprši aerosolizator koji ulazi u svaku poru, svaku rupicu. Kako to nije štetno, praktički odmah se može ulaziti u prostoriju. Primjerice, za zagrebačku Arenu je potrebno 15 minuta da se tako dezinficira - kaže Capak.

U slučaju da bude više potrebe za dezinfekcijom u različitim gradovima, Capak kaže da neće moći to odraditi sami, ali da u Hrvatskoj postoji 75 privatnih tvrtki koje se, među ostalim, bave i time.

- Oni bi radili prema našim uputama, a račun bi išao naručitelju. Što se tiče opreme i sredstava, Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje ima dovoljne zalihe i oko toga sigurno nema problema - zaključuje Capak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 08:06