UMJESTO SJEDNICE

Krizni sastanak u Vladi: povučeno je premalo novca iz EU

Andrej Plenković
 Tomislav Kristo / HANZA MEDIA

Predsjednik Vlade Andrej Plenković okupit će sutra u Banskim dvorima sve svoje ministre, doznajemo, kako bi ih upozorio da se ubrzaju reformski procesi u državi.

Sjednica Vlade ovaj tjedan neće se održati u Zagrebu, nego cijela Vlada putuje u petak u Osijek, gdje će u 11 sati u zgradi Osječko-baranjske županije imati redovnu sjednicu, vjerojatno s naglaskom na projekt Slavonija, Baranja i Srijem, kojim se želi ubrzati privlačenje sredstava iz fondova EU namijenjenih za županije te regije.

Točno u 9

Zato je premijer naložio ministrima da se svi nacrtaju sutra ujutro u 9 sati u Banskim dvorima, na sastanku koji će biti zatvoren za medije. Kako doznajemo, dvije su ključne točke na koje Plenković želi upozoriti suradnike u Vladi, a to su Nacionalni program reformi i povlačenje sredstava iz fondova Europske unije.

Naime, riječ je o temama kojima smo se bavili nedavno i mi u svojim tekstovima, pa je dobro čuti da premijer sluša konstruktivne kritike i da želi mijenjati situaciju.

Nacionalni program reformi, kako smo pisali, ne ispunjava se u zacrtanim rokovima, pa tako u trenutku kad smo ga mi proučavali čak 30 mjera nije bilo usvojeno na vrijeme i to gotovo u svim područjima i svim ministarstvima. Ključne su bile zacrtane reforme u državnoj i javnoj upravi (politika plaća, ukidanje i spajanje agencija), zatim u mirovinskom i zdravstvenom sustavu, kao i u inspekcijskim službama, strateškim tvrtkama te u boljem iskorištavanju državne imovine.

Ključni debakl

Neki, pak, ministri s kojima smo razgovarali, kao i neki zastupnici HDZ-a i HNS-a, kažu da se proces donošenja zakona i odluka dodatno usporio nakon debakla s Obiteljskim zakonom, koji je išao na e-savjetovanje bez prethodnih konzultacija s premijerom i Vladinim tijelima, pa je ubrzo i povučen iz procedure, što je prouzročilo zastoje u donošenju zakona jer sada ništa ne smije izaći van dok to ne odobri Ured predsjednika Vlade.

To je sasvim sigurno usporilo procese, ali nije opravdanje za kašnjenja u reformama, jer veći je problem to što očito neki ministri nisu do kraja shvatili svoju ulogu, pa ih premijer treba podsjetiti.

Jedan od bliskih Plenkovićevih suradnika objašnjava nam kako premijer želi da se ubrzaju reforme i da za to ima prostora u svim ministarstvima.

- Sigurno će premijer htjeti da se to ubrza, da će napraviti neka mjerljiva dinamika, a možda će ministre malo upozoriti na činjenicu da se reforme moraju provoditi, a ne samo da se priča o njima. Svako ministarstvo se može reformirati, modernizirati i učiniti učinkovitijim, samo se treba primiti posla. Naravno da to nekada i nije popularno jer se mijenjaju neki ustaljeni obrasci ponašanja u državnoj upravi, ali mora se u to krenuti - kaže naš sugovornik.

Dodaje i to da premijer inzistira na tome da ministri, osim što su političari, moraju biti i menadžeri.

- Bez tog pristupa, posebno u resorima koji su vezani uz investicije, povlačenje novca iz fondova EU te tržišnog aktiviranja državne imovine, reforme se ne mogu provoditi - zaključuje bliski premijerov suradnik, a na naše pitanje hoće li na sastanak doći svi ministri, odgovara: Moraju!

Drugi naš sugovornik, ministar u Vladi, potvrđuje da je sastanak sazvan na temu kašnjenje s nekim reformama, kao i problemi u povlačenju novca iz fondova EU.

Prvo analiza

- Idemo napraviti analizu kako stojimo s projektima, gdje se eventualno kasni i zašto, te kako poboljšati povlačenje sredstava iz fondova - kaže ovaj ministar.

Kad je pak riječ o povlačenju sredstava iz fondova EU, premijer očito nije zadovoljan dinamikom kojom se to odvija. Nedavno smo pisali o tome i utvrdili da je Hrvatska od 2015. do danas, otkad koristimo strukturne ESIF fondove, ugovorila nešto više od 20 posto dostupnih sredstava, ali isplatila samo pet posto. Kasnilo se i s pripremom postupaka i objavom natječaja, kao i s provedbom projekata, pa je sukladno tome plan povlačenja za 2017. podbacio za čak 1,9 milijardi kuna.

Premijer zato želi ministrici regionalnog razvoja i fondova EU, Gabrijeli Žalac, poručiti da se bolje organiziraju te da zaposle dodatne ljude na privlačenju novca iz fondova EU.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 17:30