BITKA S PANDEMIJOM

Krizni stožer za Covid-19 ne staje već 20 dana: 'Mi smo korona grupa, s poslom krećemo već u 6 preko WhatsAppa...'

Krunoslav Capak, Davor Božinović, Vili Beroš, Alemka Markotić
 Damjan Tadić / CROPIX

16 je sati. Ministar unutarnjih poslova i šef Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović, ministar zdravstva Vili Beroš, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak i ravnateljica Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” Alemka Markotić staju pred mikrofone kako bi na dnevnoj konferenciji za medije izvijestili javnost o događajima u protekla 24 sata. Obavještavaju o broju novooboljelih u Hrvatskoj i svijetu, broju testiranih i detaljno odgovaraju na sve upite novinara.

Tako funkcioniraju već 20 dana. Do konferencije su odradili tek dio radnog dana, koji za njih u vrijeme koronavirusa traje od 16 do 18 sati.

- Budim se u 6 sati i gledam brojke, stanje koronavirusa u svijetu. Informacije proslijedim kolegama u WhatsApp grupu koja nam služi za brzu komunikaciju - priča nam Capak. U isto vrijeme i ostali članovi stožera već su u punom pogonu.

Gleda se “korona grupa”, ali tu su i grupe “HZJZ korona”, “nalazi korona grupa” i druge koje ovom krugu ljudi omogućavaju brzu razmjenu informacija.

Svatko od njih na nekoj je od visokih funkcija, tako da moraju, osim koronavirusa koji im je glavna tema, organizirati i rad svojih ustanova, ministarstava, jer ništa ne smije stati.

- U kontaktu smo konstantno. Sve informacije brzo dijelimo i svako je ‘apdejtan’ i dostupan u svakom trenu. Naravno da moram otići i u ministarstvo kako bih provjeravao da sustav neometano funkcionira - kaže nam Beroš.

Tijekom dana imaju više sastanaka, ekspertne skupine, krizne stožere, strukovne sastanke.

- Obavezno se nađemo prije konferencije za medije. Krizni stožer dogovara mjere. Odluke se donose iz sata u sat, onako kako se mijenja situacija s virusom - kaže Beroš. To potvrđuje i Capak.

- Primjerice, prije nekoliko dana vidjeli ste da je konferencija za medije kasnila pola sata.

Tada smo usuglašavali dodatne mjere koje ćemo uvesti. Nas je mnogo i svatko govori u ime svoje struke.

Naravno, nemaju svi uvijek isto mišljenje, ali to je jedna zdrava i konstruktivna komunikacija - otkriva nam Capak i kaže da povišenih tonova nema.

Za time nema potrebe, govori.

- Ministar Božinović radi odličan posao. Ima iskustva u raspravama i to je evidentno, ali naravno zdravstvena struka drži glavnu riječ jer je problem virus.

No, konačnu odluku donosi ministar Božinović - kaže Capak.

Ostatak dana nastavljaju istim tempom, telefonski pozivi, mailovi, brojke, rješavanje problema...

Dolazak kući je oko 20 sati, ali to ne znači da je radni dan gotov, samo će dalje raditi u kućnoj odjeći.

- Uvijek nešto iskrsne. U utorak je to bila panika u KB-u Dubrava, ali vjerujte, svaku večer je nešto što se mora odmah riješiti - zaključuje Beroš.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 19:27