NE ISKLJUČUJE NIŠTA

Kroflin upozorio na nesrazmjer plaća: ‘Budemo li nezadovoljni kada dođu plaće, ponovno su mogući prosvjedi‘

Naveo je primjere po kojima asistent ima koeficijent 2,01 kao i čuvar prirode dok je koeficijent docenta 2,9 kao i zamjenika glasnogovornika, a biskupskog vikara unutar MUP-a 3,1

Matija Kroflin

 Josip Bandić/Cropix

Glavni tajnik Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja Matija Kroflin upozorio je u ponedjeljak na nesrazmjer u plaćama u sustavu znanosti i visokog obrazovanja, kao i zaostajanje plaća u odnosu na druge sustave.

Time se gubi motivacija i karijerna perspektiva u sustavu koje su bitne za njihovu budućnost, ustvrdio je Kroflin na konferenciji za novinare i upozorio da će se povećanja plaća s vremenom istopiti, a nesrazmjeri ostati.

Po njegovim riječima za najveći broj radnih mjesta Vlada nije prihvatila zahtjeve sindikata, za pet ih je ispunila, a tek za tri je učinila nešto veći iskorak u odnosu na sindikalne zahtjeve.

Naveo je primjere po kojima asistent ima koeficijent 2,01 kao i čuvar prirode dok je koeficijent docenta 2,9 kao i zamjenika glasnogovornika, a biskupskog vikara unutar MUP-a 3,1. Profesor u trajnom zvanju ima koeficijent 4,35, a zamjenik ravnatelja Direkcije za korištenje službenog zrakoplova 6,3, rekao je Kroflin.

Nakon nedavnog dogovora Vlade sa sucima plaća suca županijskog suda bit će izjednačena s plaćom trajnog zvanja, a plaća suca visokog suda bit će cca 300 eura veća od plaće na kraju akademske karijere, dodao je.

Najavo je da će u utorak krenuti anketiranje zaposlenih koji će putem internetske stranice moći izračunati svoju novu bruto i neto plaću.

- Kada dobijemo rezultate imat ćemo instrument na temelju kojeg ćemo moći odlučiti što, na koji način i za koje zaposlenike dalje raditi vezano uz Uredbu o koeficijentima za obračun plaća, najavio je Kroflin.

Pokaže li im anketa da u sustavu postoji ozbiljno nezadovoljstvo kada krenu isplate plaća i članstvo bude osviješteno što je novi sustav koeficijenata donio moguće su ponovno i ozbiljnije aktivnosti sindikata, među kojima i prosvjedi, najavio je Kroflin, dodavši kako će njihove aktivnosti ovisiti i o izborima.

Imaju, kaže, još dva goruća problema - granski kolektivni ugovor za znanost i visoko obrazovanje oko kojeg ih resorno ministarstvo ‘ponovno‘ ignorira, a drugi je sustav ocjenjivanja koji proizlazi iz Zakona o plaćama.

Predsjednik Velikog vijeća Sindikata Predrag Marković rekao je kako se granskim kolektivnim ugovorom rješavaju neuralgične točke sustava koji je opterećen brojnim teškoćama zbog odljeva kadrova, manjka studenata te stoga žele da bude što prije potpisan.

Za sustav ocjenjivanja, rekao je da je teško provediv, a zabrinjavajućim drži nepoznanicu na temelju kojih će se kriterija i pravilnika provoditi budući još nisu doneseni, a poučeni lošim iskustvom s Uredbom o koeficijentima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 15:06