U ZADARSKIM ŠKOLAMA

KRONIČNI NEDOSTATAK PROFESORA MATEMATIKE I FIZIKE 'Ako i nađemo Slavonca koji želi predavati, ne možemo mu naći smještaj jer sve ide za apartmane!'

Ilustracija
 Ilustracija / Profimedia, Alamy

Dokle je došla situacija s nedostatkom nastavnika iz prirodnih znanosti u zadarskim školama, najbolje svjedoči potez ravnatelja Strukovne škole '' Vice Vlatković'' , profesora Tihomira Tomčića koji je, da bi zaposlio profesoricu matematike, angažirao čak i vlastitu majku. Mlada profesorica iz Slavonije, inžinjerka matematike bila je spremna doći raditi u Zadar, međutim, nije mogla pronaći podstanarski stan jer je sve raspoloživo iznajmljeno turistima i pretvoreno u apartmane. Suočen sa situacijom da neće moći organizirati nastavu tako važnog predmeta, profesor Tomčić stvar je uzeo u svoje ruke i vlastitu majku zamolio da profesoricu iz Slavonije besplatno primi na smještaj, piše Zadarski.hr.

-Problem sa profesorima matematike traje već osam godina, a do sada smo to rješavali dolaskom profesora iz Slavonije. Međutim, i taj je bazen sada presušio jer mladi Slavonci odlaze u inozemstvo. Za one koji se odluče ovdje doći, uvijek je problem smještaja jer je turizam u Zadru zauzeo sve kapacitete – kazao nam je profesor Tomčić dodajući kako su dvije stvari ključne.

- Obavezno treba uskladiti kvote školskog sustava sa potrebama tržišta rada, znači, ako nam fale profesori matematike, treba stvoriti uvjete da ih što više završava taj fakultet. Jer, obrazovanje je najbitnije, a posebice kvaliteta koja ovisi o stručnosti predavača. Matematika je za to najbolji primjer. Kad nam ovi profesori odu u mirovine, njih više neće imati tko zamjeniti, kaže ravnatelj Tomčić.

Zadarska matematička gimnazija Frane Petrića nedavno je na mjesto profesora matematike zaposlila inžinjera građevine, svog bivšeg učenika jer nitko nije želio doći predavati matematiku na određeno vrijeme.

- Kad tražite matematičara na puno radno vrijeme, netko će vam se čak i javiti, ali onda dolazimo uvijek do istog problema: nema smještaja. Stanovi koji su čak i dostupni preko ljeta, preskupi su. Nitko neće davati pola plaće samo za stanarinu. - rekla je za Zadarski.hr ravnateljica Blanka Pedišić dodajući kako Zagreb ima dobar model osiguranog smještaja za asistente na sveučilištu i kako bi to trebalo biti primjenjeno i u Zadru.

Ovo nisu jedine dvije škole koje muči problem nedostatka stručnog kadra u prirodnim znanostima, pogotovo matematike i fizike. Ista situacija događa se u brojnim školama po Zadarskoj županiji, i srednjim i osnovnim.

Velika gradska Osnovna škola ''Smiljevac'' , koju pohađa preko tisuću učenika, već duže vrijeme neuspješno traži učitelje matematike i fizike za zamjenu na određeno vrijeme. U ovoj su školi u zadnjih sedam godina zaposlili troje učitelja matematike, svi su Slavonci koji dolaze iz Osijeka. Iako je riječ o problemu koji je u školstvu prisutan već godinama, pomoći s državne razine nema, kao ni dugoročnih rješenja za manjak stručnog kadra pa su ravnatelji primorani na osobnu inicijativu kako bi uopće osigurali normalno odvijanje nastave iz ovih predmeta u svojim školama. Jedan od njih u neslužbenom nam je razgovoru priznao da je profesora fizike sam pronašao preko prijatelja u kvartu, nakon što mu se na natječaj nitko nije javljao.

- Istina je da se ravnatelji snalaze na sve moguće načine, ali nisu oni ti koji mogu dugoročno rješiti taj problem. To se radi na višim razinama sustava obrazovanja povećanjem kvota na PMF-u i drugim inicijativama koje bi trebale dolaziti iz Ministarstva obrazovanja, rekao nam je jedan od ravnatelja sa kojim smo jučer razgovarali o ovom problemu, a želio je ostati anoniman.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. studeni 2021 17:34