‘Napit ću ti se krvi‘

Kronologija nasilja: Od verbalnog zlostavljanja novinarke do pokušaja da se slučaj prikaže benignim

Nikolina Lulić odlučila je progovoriti i iznijeti u javnost pojedinosti verbalnog nasilja koje je doživjela od drugog čovjeka grada Splita

Bojan Ivošević

 Josko Ponos/Cropix

Dva mjeseca nakon telefonskog poziva zamjenika splitskog gradonačelnika Bojana Ivoševića urednica Slobodne Dalmacije, Nikolina Lulić iznijela je u javnost pojedinosti verbalnog nasilja koje je doživjela 6. veljače navečer oko 19 sati od drugog čovjeka grada Splita. Ivošević je tim pozivom pokrenuo niz događaja koji su doveli do krize splitske vlasti, a očigledno i prijevremenih izbora. Ulozi su postali veliki pa se telefonski razgovor od kojeg je sve počelo iskrivljuje, stavlja u drugi kontekst i nastoji prikazati kao benigan.

Stvara se ozračje u kojemu novinarka i Slobodna Dalmacija ispadaju neprofesionalni, Ivoševićeve riječi "Napit ću vam se krvi" poštapalica koja je uobičajena u Dalmaciji, a optužnica protiv Ivoševića zbog kaznenog djela prijetnje kao tanak uradak koji neće dobiti potvrdu na sudu. A zaboravlja se kako je sve zapravo započelo.

Te lijepe, sunčane nedjelje, 6. veljače gradonačelnik Ivica Puljak i njegov zamjenik Ivošević bili su vrijedni. Uzeli su kramp i lopate u ruke, otišli na Marjan i zasadili nešto drveća. Kako to već bude, fotografirali su se, objavili fotografije na službenm Facebook stranicama Grada uz rečenicu: "Prvo stablo posađeno na Marjanu u posljednjih više od 30 godina ". Slobodna Dalmacija je tu objavu preuzela i stavila na svoj portal, ali joj dodala još jednu, s Nove godine 2020., također o sadnji na Marjanu, koju je objavila Zelena gerila kojoj je Ivošević tada bio glasnogovornik.

Pokazalo se da nisu posadili prvo stablo u 30 godina, što je bilo povod za nešto duhovitih i nešto podrugljivih komentara na Facebooku. Javio se i šef kotara Meje, te priču začinio primjedbom da "privatne osobe bez licence ne smiju pošumljavati".

Do kraja dana Ivošević se toliko iznervirao da je nazvao urednicu gradske rubrike Nikolinu Lulić, maltretirao je i verbalno zlostavljao u nekoliko sljedova telefonskih razgovora koji su potrajali od 19 do 21 sat, a završili još razmjenom poruka na WhatsAppu.

Kako to nije bilo prvi puta da se Ivošević obrušava na novinare Slobodne Dalmacije, redakcija je objavila priopćenje o tome kako je Ivošević nazvao Nikolinu Lulić. - Riječ je o posve neprihvatljivom obliku komuniciranja te nedopustivom pritisku na našu medijsku kuću i njene zaposlenike. Naš cilj je zaštititi novinarsku profesiju te omogućiti našim novinarima slobodno obavljanje svakodnevnih zadataka – navelo se u priopćenju Slobodne Dalmacije.

Priopćenje je pročitala i splitska policija pa je novinarku i Ivoševića pozvala na razgovore. Reagiralo je i Državno odvjetništvo, ali i gradonačelnik Puljak. - Teško mi je pisati ove rečenice i od jučer imam stvarni, a ne metaforički grč u želucu jer znam da smo pogriješili tamo gdje nismo smjeli jer je komunikacija i pristojno ponašanje dio našeg programa, jednako kao i beskompromisna borba za uvođenje reda u Split – reagirao je gradonačelnik, posuo se pepelom i svjestan da njegov zamjenik ima problema u komuniciranju najavio njegovo hlađenje, odnosno povlačenje iz javnosti na određeno vrijeme. Ispričao se i Ivošević. Doduše, nije novinarki, nego generalno.

Mediji su podsjećali kakao je ovaj eksces bio njegov četvrti agresivni ispad u maje od godinu dana. Podsjetili su kako je prijetio i vrijeđao na nacionalnoj i vjerskoj osnovi Židova Roberta Brandla, pa je Anti Piploviću, predstavniku radnika splitske gradske tvrtke JUŠOS rekao da "će mu pobrojati obiteljsko stablo". Nedugo nakon toga dogodio se i incident na gradskom vijeću tijekom kojeg je Ivošević udario šakom o zid napustio vijećnicu jer je bio nezadovoljan odlukama.

Iako je zamjenik gradonačelnika "povučen", iz kruga Puljkovih suradnika slučaj se počinje relativizirati. Izlaze informacije po kojima razgovor s urednicom gradske rubrike Slobodne baš i nije bio onakav kako je to objavljeno, da je Ivošević malo podigao glas, ali nije prijetio, zapravo je normalno, ali malo glasnije razgovarao. Objavljuje se i informacija da je Slobodna Dalmacija ponudila suradnju Gradu Splitu oko organiziranja konferencija i nekih drugih tema što je predstavljeno kao medijski reket.

Dakako da su sve dobro iskomentirale konkurentske, posebno oporbene političke stranke u Splitu.

Sve se nekako utišalo do 23. ožujka kada je Općinsko državno odvjetništvo u Splitu objavilo da je podiglo optužnicu protiv zamjenika gradonačelnika Ivoševića zbog kaznenog djela prijetnje.

- Tereti se da je to kazneno djelo počinio 6. veljače oko 19.30 sati u Splitu putem mobilnog telefona. Kako bi kod novinara izazvao osjećaj straha i uznemirenosti uputio je prijeteće riječi, nezadovoljan sadržajem članaka objavljenih na portalu i u Slobodnoj Dalmaciji koji su se odnosili na njega i njegov rad na dužnosti dogradonačelnika, kao i u odnosu na članove njegove obitelji – navelo se u optužnici.

Tada reagiraju Puljkovi partneri. Splitski Možemo! I Pametno objavljuju da zamrzavaju suradnju s Puljkom jer smatraju da bi njegov zamjenik Ivošević trebao odstupiti. I Most objavljuje da raskidaju suradnju s gradonačelnikom i traže nove izbore. Javlja se i splitski HDZ, te sve ostale stranke sa sličnim porukama.

Puljak je potom sazvao izvanrednu konferenciju za tisak na kojoj je izjavio: "Jedan verbalni gaf ne može odrediti čovjeka. Svi smo mi griješili u životu, ali je važno ono što smo radili prije i nakon toga", te najavio svoju i ostavku Ivoševića s kojim ide na izbore po novi mandat.

Vremenski se to poklopilo s povratkom novinarke Nikoline Lulić na posao. Nakon Ivoševićevog verbalnog nasilja koje je na kraju detaljno opisala, završila je na bolovanju. Nakon dosta raspravljanja i nadmudrivanja predstavnici splitske izvršne i predstavničke vlasti počeli su i formalno podnositi ostavke čime se ispunjavaju pretpostavke za raspisivanje prijevremenih izbora. Ministarstvo pravosuđa i uprave dalo je tumačenje zakona prema kojemu gradom do novih izbora ne može upravljati Puljkov drugi zamjenik Antonio Kuzmanić, nego će Vlada imenovati povjerenika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 14:50