DUGO SE DRŽAO

Kronologija slučaja Barbarić: od bespravne gradnje, preko afere ‘plin za cent‘ do konačnog pada

Predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković od lipnja ove godine odbacivao je zahtjeve za smjenom Barbarića

Frane Barbarić

 Cropix, Nova Tv/

Premijer Andrej Plenković izjavio je u nedjelju kako su se pojavile nove okolnosti u vezi predsjednika Uprave HEP-a Frane Barbarića, pa više nema preduvjeta da ostane na toj funkciji. Ispod podsjećamo kako je tekao cijeli slučaj sad već bivšeg šefa državnog giganta.

Ožujak 2022.

Frane Barbarić započinje radove na obiteljskoj kući u Zastražišću na otoku Hvaru, u uvali Sinjava. U imovinskoj kartici koju je dostavio Povjerenstvu za sprječavanje sukoba interesa početkom 2018. kada je postao predsjednik Uprave HEP-a, navodi kako je na nekretnini u Zastražišću, veličine 40 ‘kvadrata‘ suvlasnik s trećim osobama, da ju je stekao nasljedstvom i da je nekretnina uknjižena.

Svibanj 2023.

Barbarić je dovršio radove na obiteljskoj kući u Zastražišću, za koje je u kasnijem intervjuu Večernjem listu naveo kako se radilo o rekonstrukciji postojeće nekretnine, a ne gradnji nove kuće ili vile.

22. svibnja 2023.

Ispred Barbarićeve kuće u Zastražišću osvanula je traka Građevinske inspekcije kojom je označena zabrana daljnjih radova na kući. Time je potvrđeno da je Državni inspektorat neutvrđenog dana obišao Barbarićevo gradilište, napravio nadzor, utvrdio prekršaj bespravne gradnje i donio rješenje o zabrani daljnjih radova. Barbarić se kasnije žalio da je o zabrani radova prije saznao iz medija, nego što mu je uručeno pripadajuće rješenje Inspektorata. Prema navodima Nove TV i portala Dalmacija danas, glavninu radova na kući odradila je tvrtka Fjord lokalnog poduzetnika Metkiora Ćurina, koja je poslovala s HEP-om pa su mediji zatražili očitovanje Povjerenstva za sukob interesa hoće li ispitati Barbarića na tu okolnost, odnosno mogući sukob interesa.

Lipanj 2023.

Predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković suočava se u nizu medijskih istupa s pitanjima novinara hoće li smijeniti Barbarića zbog bespravne gradnje. Odgovori Plenkovića na ta pitanja kreću se u rasponu od toga da nije upoznat s Barbarićevim prekršajem, preko poruka tipa ‘to sada nije tema‘, do najava da će se Barbarić o svemu očitovati sam.

4. srpnja 2023.

Saborski zastupnik Mosta Zvonimir Troskot izašao je s podacima da je HEP na domaćim dražbama prodavao plin ‘debelo‘ ispod cijene, gubeći dnevno više milijuna eura na razlici između cijene po kojoj je plin kupio od Ine i cijene po kojoj je plin prodao na spomenutim dražbama. Nesporno je da je Vlada obvezala HEP da od Ine otkupi sav plin proizveden na domaćim plinskim poljima po cijeni od 47 eura za megavatsat. Iz HEP-a su, kao odgovor na optužbe Mosta, otkrili da nisu imali gdje skladištiti tolike količine plina preuzete od Ine te da su na dražbama postignute cijene na koje nisu mogli utjecati i nađeni kupci na čiji izbor također nisu mogli utjecati. Most je optužio Barbarića i ministra gospodarstva i održivog razvoja Davora Filipovića da su pogodovali Prvom plinarskom društvu koje je, tvrdili su, kupilo HEP-ov plin po bagatelnim cijenama. U traženju da Barbarić i Filipović moraju biti smijenjeni zbog afere plin, Mostu se pridružila gotovo cjelokupna oporba.

5. srpnja 2023.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković ponovo je suočen s pitanjima kako Barbarić može ostati predsjednik Uprave HEP-a nakon afera plin i bespravna gradnja. Plenković se uglavnom referira na aferu plin najavljujući kako će nadležna tijela ispitati je li bilo prodaje plina po bagatelnoj cijeni i kome, te o svemu izvijestiti javnost. Odbacio je zahtjeve za smjenama šefa HEP-a i ministra Filipovića sve dok se, kazao je, ne utvrdi što se stvarno događalo.

8. rujna 2023.

Barbarić se o bespravnoj gradnji oglasio tri mjeseca kasnije od Plenkovićeve najave, u intervjuu Večernjem listu. Ustrajao je na tvrdnji da se ne radi o gradnji nove kuće, već o rekonstrukciji stare za koju su mu, tvrdi, arhitekti i građevinci rekli da ima sve dozvole. Ustvrdio je kako se radi o organiziranoj kampanji protiv njega, izrazivši sumnju da iza svega stoji Most, a da pripomaže Državni inspektorat o čijim je postupcima i rješenjima protiv njegove gradnje saznavao iz medija.

22. rujna 2023.

Državni inspektorat potvrdio je Hini da je podnio kaznenu prijavu protiv Frane Barbarića zbog bespravne gradnje. Pritom su otkrili da su Barbariću napisali i tri novčane kazne.

9. listopada 2023.

Potpredsjednik HDZ-a i tadašnji osječko-baranjski župan Ivan Anušić dao je intervju televiziji N1 u kojem je ustvrdio da je Frane Barbarić zbog afera teret HDZ-u i da treba otići s funkcije predsjednika Uprave HEP-a.

10. listopada 2023.

Reagirajući na spomenute Anušićeve tvrdnje, premijer Plenković kazao je kako osječko-baranjski župan zahtjev za smjenom Barbarića nikada nije iznio na tijelima stranke te da, štoviše, otkrio je šef HDZ-a, Anušić nije ni dolazio na sjednice predsjedništva u posljednjih nekoliko mjeseci. Plenković je i tada otklonio smjenu Barbarića s obrazloženjem da će se o šefu HEP-a odlučivati kada za to dođe vrijeme, a ne, podvukao je, kada to traži oporba.

1. prosinca 2023.

Općinsko državno odvjetništvo (ODO) u Splitu oglasilo se priopćenjem u kojem navodi da je protiv Frane Barbarića, u svojstvu investitora, podiglo optužnicu zbog kršenja Zakona o gradnji, odnosno odredbi o zabrani gradnje izvan građevinskog područja u zaštićenom obalnom području mora. Pritom se ODO Split pozvalo na Prostorni plan uređenja općine Jelsa te optužilo Barbarića da za građevinske radove nije ishodio ni pravomoćnu građevinsku dozvolu. Dok Barbarić tvrdi da je izvodio rekonstrukciju kuće, ODO navodi da je izgradio stambenu zgradu s prizemljem i prvim katom, preljevni bazen sa strojarnicom te cisternom za vodu i kameno betonski zid u nastavku kojeg je izgradio i stepenište.

2. prosinca 2023.

Upravni sud u Splitu odbacio je žalbu Frane Barbarića na rješenje o rušenju bespravno sagrađene kuće u Zastražišću. Barbarić je tim povodom najavio da će sam srušiti sagrađeno, ako odluka o rušenju postane pravomoćna.

3. prosinca 2023.

Predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković izjavio je za posjeta obnovljenoj crkvi Svetog Marka u središtu Zagreba da Frane Barbarić ne može ostati predsjednik Uprave HEP-a nakon podizanja spomenute optužnice i odbacivanja žalbe na rješenje o rušenju kuće. Na pitanje što se do sada čekalo s tom odlukom, premijer je kazao kako se čekalo odluke pravosudnih tijela.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. ožujak 2024 00:46