NEIZVJESNA SITUACIJA

Krpan o punjenju skladišta plina: ‘Sve ide po planu, danas smo s Okolijem stigli do 59 posto‘

Na pitanje ima li nade da bi se pad cijena nafte mogao preliti domino efektom i na struju, odgovorio je da nije optimist

Marijan Krpan

 Darko Tomas/CROPIX

"Cijene goriva su kratkotrajno govoreći u padu, koliko će pad trajati, nije jasno i teško je predvidjeti, situacija je vrlo volatilna, ovisi o mnogo faktora i elemenata, pitanje je i hoće li biti velikih poremećaja", izjavio je za Dnevnik HTV-a Marijan Krpan, predsjednik Uprave Agencije za ugljikovodike.

Veliki utjecaj na cijene će, kaže, zasigurno imati stupanje na snagu sankcija Rusiji na izvoz nafte i derivata u prosincu.

Na američkom tržištu cijena barela nafte je 93 i pol dolara, na londonskom 88.

Bitna za nas je, kaže Krpan, cijena derivata - benzina i dizela na mediteranskom tržištu. A danas su prvi put nakon veljače ove godine cijene i benzina i dizela jeftinije od 1000 dolara po toni. U lipnju su bili, napominje, i više od 1400 dolara kad je i Vlada intervenirala i dobro da je to učinila, kaže, jer bi cijene derivata na pumpama dostigle vrlo visoke iznose.

Iako državnu intervenciju u trošarine i marže nisu svi dočekali s odobravanjem, ona je, smatra Krpan, bila više nego neophodna.

"Državna intervencija je bila potpuno opravdana, bila je usmjerena samo na bazna goriva. S jedne strane je vodila brigu o socijalnoj kategoriji, a s druge strane ostavila dovoljno prostora za tržišno nadmetanje na području aditiviranih i premium goriva, tako da je to bila dobro izbalansirana mjera", izjavio je za Dnevnik HTV-a.

Na pitanje ima li nade da bi se pad cijena nafte mogao preliti domino efektom i na struju, Krpan je odgovorio da nije optimist.

"Za cijenu struje puno je bitnija cijena plina, a ona je nažalost otišla nekoliko puta gore, poskupljenja su bila nekoliko puta pa nisam optimist da u kratkom roku može doći do domino efekta, rješenje bi bilo okretanje obnovljivim izvorima energije", izjavio je.

Marijan Krpan osvrnuo se i na punjenje skladišta plina i konkretno stanje s Okolijem.

"Danas smo stigli do 59 posto, sve ide po planu, taj zadatak je dodijeljen HEP-u, sklopio je ugovore i mislim da će to biti napunjeno u skladu s terminskim planom. To je samo jedan od sigurnosnih elemenata našeg plinskog sustava, tu krucijalnu ulogu ima LNG, imamo i domaću proizvodnju kao i mogućnost za uvoz iz Mađarske i Slovenije, mislim da je država napravila sve što se može po pitanju sigurnosti dobave, a pitanje cijene plina, to je nešto drugo", zaključio je Krpan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2024 06:07