UNOSNA DJEDOVINA

KRŠ ĆE POSTATI STAMBENA ZONA Novim urbanističkim planom profitirat će i Karamarko

Dubrovnik, 240513.Izaslanstvo HDZ-a predvodjeno predsjednikom stranke Tomislavom Karamarkom u posjeti Dubrovniku.Na fotografiji: Tomislav Karamarko sa celnim ljudima stranke na Stradunu.Foto: Tonci Plazibat / CROPIX
 Tonči Plazibat / CROPIX / CROPIX

Obitelj Tomislava Karamarka mogla bi uskoro umjesto krša uz more u svojem vlasništvu dobiti zemljište u stambenoj zoni. U gradu Obrovcu je i službeno završena javna rasprava o prijedlogu urbanističkog plana za stambenu zonu Meka Draga, koja obuhvaća nekoliko velikih parcela površine desetak tisuća metara u vlasništvu Martina Karamarka, oca Tomislava Karamarka, piše Slobodna Dalmacija .

Neki vlasnici obližnjih terena s toga područja neće profitirati jer im pašnjaci i krš nisu ušli u građevinsku zonu, a zanimljivo je da će obitelj šefa HDZ-a biti među sretnicima kojima će prenamjenom krša u stambenu zonu vrijednost zemljišta biti povećana nekoliko puta.

U javnosti se do sada nekoliko puta posumnjalo da su te parcele na netranspentan način uvrštene u Prostorni plan Obrovca kao građevinska zona naselja Kruševo, pogotovo kada se zna da je gradonačelnik Obrovca Ante Župan stranački, zavičajno i osobno povezan s Tomislavom Karamarkom.

- Ni na koji se način nisam bavio zemljištem koje spominjete, niti imam ikakve veze s donošenjem prostornog plana, no drago mi je što je zemljište ušlo u građevinsku zonu, izjavio je Tomislav Karamarko Večernjem listu 2009. godine, tada kao ministar unutarnjih poslova. Novinare je uputio da razgovaraju s ljudima koji su radili plan napomenuvši da zemljište koje se spominje nije u njegovu vlasništvu, nego da su vlasnici njegov otac i nasljednici dvojice pokojnih stričeva.

– To je zemljište naslijeđeno od djeda. Drago mi je da mu je porasla vrijednost, ali sigurno nije samo zemljištu koje ima moj otac, nego je u građevinsko ušlo i zemljište drugih vlasnika na tome prostoru – zaključio je tada Karamarko.

Iako je u međuvremnu provedena ponovna javna rasprava, radilo se tek o proceduralnim razlozima jer iz Hrvatskih voda nisu dali suglasnost za predviđenu lokaciju prečistača. Sada kad je i to prošlo, otvoren je put za prenamjenu u čemu gradonačelnik Obrovca Ante Župan ne vidi ništa sporno.

- Postoji Generalni prostorni plan u kojemu su sve pretpostavke za to bile. Ne mogu ja sada napamet znati kako i što za koji teren. Mimo Generalnog prostornog plana se ne može ništa raditi.

Čak i ako se u zaštićenom pojasu nisu mogli povećavati niti osnivati nova građevinska područja?

- E to vam ja sada ne mogu reći, ali sasvim sam siguran da se nije radilo nešto što nije dopušteno zakonom i prostornim planom. Ja nisam pravnik, ali koliko ja znam, sve su se zakonske odredbe poštivale. Generalni prostorni plan odredio je gdje se može graditi, slijedom toga se to u konačnici i odobrava.

Zemljište Tomislava Karamarka, odnosno njegove obitelji ipak je ušlo u građevinsku zonu, drugima pak nije?

- Čujte, to je veliko područje tamo, tamo ima Karamarka koliko hoćete i svih ostalih. Ima i državnog vlasništva, jer to je prilično veliko područje koje se sada uređuje UPU-om.

Što sada slijedi dalje u proceduri iza završene javne rasprave?

- Ide postupak koji je predviđen, upućujemo ga županiji i nakon toga u nadležno ministarstvo u Zagreb na usvajanje. Istovremeno je to i još jedna kontrola zakonitosti.

Kontrola je li riječ o pogodovanju?

- Državno odvjetništvo me je prije četiri godine zbog toga, nosio sam im masu dokumenata da se utvrdi da je to prostornim planom bilo građevinsko područje još prije 50 godina. DORH je odbacio optužbe koje je potaknuo Munir Podumljak (Partnerstvo za društveni razvoj) istupima na televiziji, jer sam im predočio dokumente koji drugačije govore.

Zakon o zaštićenom obalnom pojasu kaže da se ne smije graditi 70 metara od obale. Hoće li se i to poštovati?

- Naravno da će se poštovati, ali treba vidjeti gdje je to. Meni je to sada teško reći jer moji stručni suradnici meni takve podatke daju ako mi i kada zatrebaju. Bilo je to na javnom uvidu, bit će i na uvidu stručnih službi, zna se kako prostorni plan to precizira i nema tu ništa nevidljivo. To je, ponavljam, bila građevinska zona prije 50 godina. Naš prostorni plan od prije par godina ništa u tom smislu nije dirao, a tako je bilo i za vrijeme Jugoslavije, pokazali su tadašnji prostorni planovi koje smo pribavljali za DORH.

S Tomislavom Karamarko ste dobri, to nikada niste skrivali. Je li vas ikada nazivao u vezi s tim zemljištem? Što namjerava njegova obitelj učiniti s njim?

- Nikada me nije zvao radi toga. Inače, naravno da smo kontaktirali, slušajte, kako neću biti dobar s čovjekom koji mi je šef stranke. Ne znam što namjeravaju sa zemljištem. To je određeno kao poslovno-stambena zona, ali tko što namjerava poduzeti ja ne znam niti takvi planovi postoje – tvrdi Ante Župan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 22:34