NA ELEKTRONSKIM OGLASNIM PLOČAMA

KRŠENJE PRAVA NA PRIVATNOST? Agencija za zaštitu osobnih podataka odgovara Udruzi blokiranih: 'Sudovi smiju objavljivati osobne podatke ovršenika'

Prosvjed udruge 'Blokirani'
 Damjan Tadić / Hanza Media

Na elektronskim oglasnim pločama smiju se objavljivati osobni podaci građana protiv kojih se vode ovršni postupci, i to od njihova imena i preizmena, adrese stanovanja, OIB-a do svih drugih podataka. Proizlazi to iz odgovora koji nam je dostavila Agencija za zaštitu osobnih podataka nakon što je Udruga blokirani prozvala Ministarstvo pravosuđa i navela da je odgovorno što se blokiranima i građanima pod ovrhom uskraćuju prava na privatnost koju uživaju svi drugi građani.

U Agenciji za zaštitu osobnih podataka uvodno napominju kako se Opća uredba o zaštiti podataka koja je lani stupila na snagu i daleko restriktivnije pristupa korištenju osobnih podataka, odnosi i na sudbenu vlast. Dalje kažu da za svaku obradu, pa tako i objavu, osobnih podataka mora postojati zakonita svrha i relevantna pravna osnova.

- Javna objava osobnih podataka fizičkih osoba od strane sudova putem e-oglasne ploče, a u svrhu dostave, predstavlja izvršavanje službenih ovlasti sudova te poštivanje njihove pravne obveze u smislu članka 6. Opće uredbe o zaštiti podataka, a koja objava je detaljno propisana Zakonom o sudovima, Odlukom ministra, Sudskim poslovnikom, Zakonom o parničnom postupku i Zakonom o stečaju potrošača - kažu u Agenciji i dodaju da se podaci s e-oglasne ploče moraju ukloniti nakon ispunjena svrhe radi koje su objavljeni.

U Ministarstvu pravosuđa također tvrde kako se objavom podataka na e-oglasnoj ploči sudova ne krše ničija prava na privatnost i zaštitu osobnih podataka.

- Zakonom o sudovima kao posebnim zakonom određeno je da je rad sudova javan, osim kada je Ustavom ili zakonom isključeno sudjelovanje javnosti. Nadalje, na e-oglasnoj ploči objavljuju se odluke i druga pismena kada su za to ispunjeni zakonski uvjeti te se u postupcima u kojima nije isključena javnost na e-Oglasnoj ploči objavljuje potpuni tekst odluka i pismena - navode u Ministarstvu pravosuđa.

Pozivaju se i na Zakon o stečaju potrošača koji kaže ako dostava ne uspije na adresi, onda se obavlja na mrežnoj stranici e-oglasna ploča sudova, uz slanje obavijesti potrošaču da je dostava poziva obavljena. Također ističu odredbu ovoga zakona koja kaže da se pismena u postupku stečaja potrošača objavljuju putem mrežne stranice e-oglasna ploča sudova, a sudionici postupka mogu zatražiti da im se pismena dostavljaju na kućnu adresu, na adresu elektroničke pošte ili u osobni korisnički pretinac. U slučaju da MUP u svojoj evidenciji utvrdi kako potrošač nema adresu u Hrvatskoj, onda ga Fina putem e-oglasne ploče pozove da dostavi adresu za primanje pismena.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. srpanj 2024 07:59