StoryEditor
NIJE MU PRVI PUT

KRSTIČEVIĆ JE OSTAVKU DAO I NAKON VELIKOG POŽARA U SPLITU 2017. 'Ne moram ja biti ministar...'

Damir Krstičević
 Jure Mišković / CROPIX

Ministar obrane Damir Krstičević na konferenciji za novinare u Zemuniku nakon pada školskog aviona ZLIN u mjestu Biljane Donje te pogiblje dvojice pilota iznenada je dao ostavku.

- S današnjim danom podnosim ostavku na mjesto potpredsjednika Vlade i ministra obrane Republike Hrvatske - kazao je Krstičević.

Kako piše N1, ministar je udaljeno od mikrofona novinarima kazao kako nije obavijestio premijera Andreja Plenkovića o ostavci.

Ministar Krstičević prvi put je najavio svoju ostavku u srpnju 2017. godine tijekom požara u Dalmaciji, a do toga je došlo nakon kritika bivše predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović da je vojska trebala ranije otići na požarište i da treba provesti istragu o tome kako je požar izbio i kako se proširio.

Krstičević je tada rekao za Jutarnji kako je podnio neopozivu ostavku.

Na pitanje zbog čega daje ostavku, ministar je za Jutarnji samo kazao: - Tako je to. Ne moram ja biti ministar...

Očito je bilo kako je ministra jako pogodila predsjedničina izjava: - Ako vojska nešto nije dobro učinila, odmah dajem mandat na raspolaganje. Premijer i predsjednica me odmah mogu smijeniti.

Zna se kako sustav funkcionira. Zahtjev za angažman vojske daje glavni vatrogasni zapovjednik. Tek na njegov zahtjev angažira se vojska.

Ja do ovog trenutka nisam primio nikakav zahtjev. Ali, zato sam zajedno s načelnikom Glavnog stožera stavio sto vojnika u pripravnost i u trenutku kada je bilo najpotrebnije smo ih angažirali.

Predsjednica je vrhovna zapovjednica i ona je mogla zatražiti angažiranje vojske u svakom trenutku.

Vojnici su 'izginuli' spašavajući što se spasiti dalo, ali ako nešto nije bilo dobro, neka me smijene - rekao nam je tada ministar.

I tada je na pitanje je li o svojoj ostavci obavijestio premijera ili predsjednicu odgovorio negativno te dodao da on sam donosi svoje odluke.

Grabar-Kitarović kasnije je rekla da ne prihvaća njegovu ostavku i da je on sjajan ministar. Njegovu ostavku tada nije prihvatio ni Plenković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. lipanj 2020 10:47