DOLAZI AMERIČKI MINISTAR

Krstičević: Mattisov dolazak u Zagreb je velika stvar za Hrvatsku

Damir Krstičević, arhivska fotografija
 Srđan Vrančić / CROPIX

Hrvatski ministar obrane Damir Krstičević izrazio je u srijedu u Bruxellesu zadovoljstvo što će američki ministar obrane James Mattis odmah nakon summita NATO-a doći u posjet Hrvatskoj.

"Sutra nakon završetka summita nakon 14 godina američki ministar obrane dolazi u Hrvatsku. Sjedinjene Države su naš ključni saveznik i partner što se tiče obrane", rekao je Krstičević, koji sudjeluje na summitu NATO-a kao član hrvatskog izaslanstva predvođenog predsjednicom Kolindom Grabar Kitarović.

"Mislim da je to velika stvar i velika poruka Hrvatskoj da je stabilna i sigurna zemlja, da je čimbenik sigurnosti na području jugoistočne Europe", dodao je Krstićević.

Mattis će u Hrvatskoj sudjelovati i na sastanku ministara obrane zemalja Američko-jadranske povelje (A5) u kojoj uz SAD i Hrvatsku sudjeluju Albanija, BiH, Crna Gora i Makedonija.

Krstičević je rekao da Hrvatska radi na podizanju svojih vojnih sposobnosti, povećava obrambeni proračun. S tim u vezi, hrvatska Vlada je donijela i plan dostizanja cilja o izdvajanju dva posto BDP-a za obrambeni proračun, koji treba dostići do 2024. godine.

"Živimo u nepredvidljivom svijetu i mislim da je ulaganje u sigurnost jako bitno za Hrvatsku, jako bitno za Savez kako bismo mogli odgovoriti na sve izazove", kaže Krstičević.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. listopad 2020 05:54