U SPLITSKOJ VOJARNI

KRSTIČEVIĆ NOVIM KADETIMA NA SVEČANOJ PRISEGI 'Na diplomi će vas pozdraviti hrvatski F16'

 

U splitskoj vojarni “Admiral flote Sveto Letica – Barba” jutros je održana svečana prisega koju su prvi put položili kadeti integriranog preddiplomskog i diplomskog sveučilišnog studija Vojnog pomorstva, a pozdravio ih je potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević.

Od ukupno 135 kadeta i kadetkinja 16. naraštaja, 94 kadeta je 5. naraštaja preddiplomskih sveučilišnih studija Vojnog inženjerstva i Vojnog vođenja i upravljanja, 33 kadeta 1. naraštaja integriranog preddiplomskog i diplomskog sveučilišnog studija Vojnog pomorstva te osam kadeta kandidata za vojne pilote, javlja Slobodna Dalmacija.

Svoje školovanje započinje i 16 kadeta iz partnerskih zemalja Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Kosova, koji naravno prisegu nisu položili.

Govor ministra obrane Damira Krstičevića:

Poštovani izaslaniče Predsjednice Republike Hrvatske, Poštovani načelniče Glavnog stožera, Poštovani predstavnici županije i grada, Poštovani rektore Sveučilišta u Splitu, Generali i admirali, Poštovani hrvatski branitelji… obitelji poginulih, umrlih i nestalih hrvatskih branitelja… invalidi domovinskog rata… Vojnici, dočasnici i časnici pobjedničke Hrvatske vojske, Kadeti i kadetkinje, Dame i gospodo.

Osobito mi je zadovoljstvo u ime predsjednika Vlade Republike Hrvatske i u svoje ime, pozdraviti vas – kadetkinje i kadete šesnaestog naraštaja, koji svoje školovanje i ulazak u veliku obitelj pobjedničke Hrvatske vojske započinju danas.

Kadetkinje i kadeti! Čestitam vam prije svega na položenoj prisezi i na vjernosti Domovini! Ona je odraz vaše iskrene čežnje i spremnosti za služenje našemu narodu, a upravo u tom služenju krije se tajna uzvišenosti vojnog poziva. Budite ponosni na svoju odluku!

Čestitam vam također na vašem odabiru sveučilišnih programa, koji se u suradnji sa sveučilišnom zajednicom odvijaju u okviru Hrvatskog vojnog učilišta, koje s ponosom nosi ime prvog hrvatskog predsjednika i vrhovnika - dr. Franje Tuđmana. Čovjek je središte svakog sustava, stoga Ministarstvo obrane i Hrvatska vojska sve svoje pobjede i prevladavanje izazova duguju ljudima – njihovom domoljublju, volji, znanju i iskustvu. Uz sve ljudske vrline uspješnost uvelike ovisi i o znanju, ono je ključ stalnog jačanja najvrjednijih potencijala svih grana Hrvatske vojske.

Vođeni tom idejom razvili smo studijske programe: aeronautiku za potrebe Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, Vojno inženjerstvo i Vojno vođenje za potrebe Hrvatske kopnene vojske. A od ove godine, s ponosom to ističem, Hrvatska ratna mornarica, u suradnji sa Sveučilištem u Splitu, dobiva prve polaznike studija Vojnog pomorstva.

Vi, poštovane kadetkinje i kadeti, uz ove kvalitetno osmišljene programe, ste jamci budućnosti Hrvatske vojske i Domovine! Uvijek imajte vjeru u sebe, svoje talente, potencijale i mogućnosti. A naša odgovornost, Ministarstva obrane i Hrvatske vojske, je da vam osiguramo pravedan sustav i prostor za razvoj. Želim se od srca zahvaliti posebno vama, poštovani roditelji, koji ste svoje kćeri i sinove odgojili da poštuju svoju Domovinu, naše vrijednosti, tradiciju i identitet. Pred nama danas, mogu slobodno reći, ponosno stoji plod vaše ljubavi prema Domovini.

Želim se zahvaliti i vama, drage kadetkinje i kadeti iz prijateljskih zemalja, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Kosova, na iskazanom povjerenju i želji za uključivanjem i obrazovanjem u okviru naših studijskih programa Siguran sam kako je to zalog za budućnost, za daljnje unaprjeđenje suradnje naših vojnih sustava, ali i društava u cjelini. Želim vam prije svega ugodan, sadržajno i obrazovno bogat boravak na studijima kao i u našoj zemlji. Ovdje ste uvijek dobrodošli.

Hrvatska vojska danas je jamac sigurnosti i stabilnosti Republike Hrvatske. Ponosni smo na sinergiju naše Hrvatske vojske s našim narodom. To je čvrsta veza koja nas čini jačim, nepobjedivim! Prepoznajemo potrebu za neprekidnim usavršavanjem i jačanjem novih sposobnosti kako bi mogli primjereno odgovoriti na sve sigurnosne izazove i prijetnje.

Provodimo modernizaciju cjelokupnog sustava, od nabave višenamjenskog borbenog aviona F-16, novih helikoptera Kiowa Warrior, Panzer haubica. Ulažemo značajne napore u podizanje životnog standarda svih naših pripadnika i to ćemo i dalje činiti. Gradimo uvjete koji omogućuju pozitivno natjecanje, ali konkurentnost i na tržištu rada. Tijekom vašeg školovanja i daljnje vojne karijere imajte uvijek na umu kako je naš temelj, naši počeci, Domovinski rat.

Hrvatsku vojsku proželi smo njegovim vrijednostima i simbolima! U spomen i slavu na Domovinski rat, na hrvatske branitelje i na postrojbe Hrvatske vojske; učionice i amfiteatre na Hrvatskom vojnom učilištu imenovali smo po imenima slavnih gardijskih brigada i Prvog hrvatskog gardijskog zdruga. Želimo sačuvati uspomenu na njih, a želimo također i vama, budućim zapovjednicima, prenijeti pobjednički duh Hrvatske vojske!

Neka svima vama heroji Domovinskog rata, poput Blage Zadre, Andrije Matijaša - Pauka i Davora Tomljanovića – Gavrana, budu uzori i vodilje u vašoj vojnoj karijeri. Gledajući vas ovako, poštovane kadetkinje i kadeti pobjedničke Hrvatske vojske, ovako motivirane, zrelo ambiciozne, vjerujem da se za budućnost Domovine ne treba se bojati.

Pomlađujemo zapovjednu strukturu, jer je to zalog za budućnost. Vjerujemo u vas mlade ljude, stoga nastojimo mladima što više davati priliku za dokazivanje u sustavu. Vjerujem kako ćete, svatko na svome budućem području djelovanja, dati svoj doprinos u izgradnji sposobnosti koje nam omogućuju čuvanje stabilnosti i sigurnosti za svakog našeg građanina.

Stoga vas, drage kadetkinje i kadeti, želim potaknuti da u svom svakodnevnom radu budete slobodni u istraživanju područja koja vas zanimaju. Na taj način stječete potrebnu širinu koja je neophodna za kvalitetno vođenje i upravljanje procesima u cilju izvršenja postavljenih vam zadaća. Hrvatska vojska bila je i ostala mjesto koje cijeni izvrsnost u svakom pogledu, jer su znanje i čovječnost temelj uspješne budućnosti!

Stoga vas potičem na izvrsnost i hrabrost, da hrabro idete u susret izazovima, da svojom željom za odlučnošću donosite najbolja rješenja, nove ideje i budete primjer ljudima oko vas. Siguran sam da ćete na svom putu rasta, usavršavanja i razvoja nailaziti na poteškoće, probleme i otpore, stoga u tim trenutcima zadržite pozitivan stav, sjetite se naših heroja, slijedite viziju koja vas je danas ovdje dovela, i uvijek imajte na umu služenje našem narodu.

Vjerujem kako ćete, suočeni sa svim problemima i izazovima, izlaziti kao pobjednici. Čestitam vam još jednom na ovom velikom danu! Budite ponosni!Hvala!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. studeni 2022 19:08