MINISTAR OBRANE

KRSTIČEVIĆ O PROBLEMIMA S NABAVKOM AVIONA F-16 'Kakav fijasko? Nema žurbe, idemo korak po korak. Sad je na SAD-u i Izraelu da nam daju objašnjenja'

Ministar obrane Damir Krstičević
 Tom Dubravec / CROPIX

Ministar obrane, Damir Krstičević, komentirao je probleme s nabavom borbenih zrakoplova F-16 Barak od Izraela.

- To je jedan proces. Proces je u tijeku i sad je na snazi SAD-a i države Izrael da nam daju objašnjenje, rekao je Krstičević.

Na pitanje postoji li sastanak u petak, ministar je rekao da mu je teško komentirati sastanke drugih država.

- Po pitanju Hrvatske mogu samo kazati da je proces bio detaljan, transparentan, sustavan i struka je odredila kakav avion nama treba, na osnovu toga smo raspisali natječaj, otvorene su ponude, bilo je javno otvaranje ponuda i nakon toga evaluirane su sve ponude i evaluirani su svi dokumenti od ponuditelja i nakon završetka tog cijelog procesa struka je odlučila koja je najbolja ponuda za Republiku Hrvatsku. Prema tome, mislim da sa strane Hrvatske, da je napravljeno sve vrlo profesionalno i odgovorno, rekao je Krstičević, piše N1.

Upitan je li proces doveden u pitanje, ministar je rekao da o tome ne bi govorio.

- Nema žurbe, idemo korak po korak, jasno piše, imamo dokument vlade SAD-a da država Izrael može nuditi zrakoplov koji je nama potreban i da država Izrael može i prodati taj zrakoplov Republici Hrvatskoj. Nakon toga imamo isto od države Izrael papir gdje je njihova odgovornost da konačno odobrenje za prodaju dobiju od Vlade SAD-a, rekao je Krstičević.

Odgovarajući na pitanje je li Hrvatska u tom procesu izmanipulirana, Krstičević je kratko rekao: 'Vidjet ćemo na kraju procesa.'

Što se tiče njegove eventualne odgovornosti ukoliko proces propadne, ministar je rekao da se ide korak po korak.

- Sve što radim, radim odgovorno, uvijek je netko odgovoran. Prema tome, odgovoran sam. Upravo ovo što radim, jačanje, obnova, unapređenje Hrvatske vojske, rekao je.

Na pitanje što će se dogoditi ako proces bude fijasko, ministar je odgovorio.

- Je l' vi mislite da će biti fijasko? Ako vi mislite da će biti fijasko, proces je vođen vrlo sustavno, temeljito. Bio je jasan, transparentan, odgovorio je Krstičević.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. veljača 2023 19:08