MINISTAR OBRANE

KRSTIČEVIĆ OTKRIO KAD BI POLETJELI NOVI AVIONI AKO BISMO OVE GODINE KRENULI U NABAVU Svaki dan molim Boga da dečki koji ulaze u MiG nakon toga i slete

Na fotografiji: Damir Krstičević.
 Boris Kovačev / HANZA MEDIA

“Iskreno ću vam reći kako svaki dan molim Boga da dečki koji ulaze u MiG nakon toga i slete. Svaki dan molim Boga da se nikome ništa ne dogodi. Remont tih aviona je napravljen kako je, problema ima puno, neispravnosti je puno, stari su…”, rekao je ministar obrane Damir Krstičević jučer u Dubrovniku.

Ondje je bio jedan od gostiju sigurnosne konferencije “Europska obrambena unija - između potrebe i mogućnosti” koju je organizirao SDP-ov europarlamentarac i predsjednik Delegacije EP-a za BiH i Kosovo Tonino Picula.

Kupnja ili leasing

U razgovoru s novinarima ministar obrane je rekao da, kada bismo ove godine donijeli odluku o nabavi novih vojnih zrakoplova, iduće dvije godine bismo morali potrošiti za pripremu infrastrukture, treba još vremena za izbor i edukaciju pilota, tehničara, što znači da bismo dva do četiri nova vojna aviona na nebu mogli imati tek 2020. Krstičević kaže da je to najsloženiji projekt i navodi da se istražuju sve moguće opcije da bi se donijela dugo odgađana odluka i ove godine dao zahtjev za ponudu. “Tek ćemo vidjeti hoće li to biti kupnja vojnih zrakoplova ili leasing… Potrebno nam je ratno zrakoplovstvo. Ako želimo biti država i da nas drugi smatraju državom, treba nam ta sposobnost.

Ulaganje

Eksperti istražuju sve moguće opcije kako bi se izabralo najbolje. Ne želimo da to bude samo kupnja novih zrakoplova, nego investicija, ulaganje koje će nositi i neko novo radno mjesto”, naglasio je Krstičević. Tonino Picula istaknuo je pak u uvodu konferencije da ona “ima i svoje datumsko-kalendarske koincidencije”. “Početkom mjeseca EK je objavila dokument ‘Refleksije o budućnosti europske obrane’. Želim citirati samo dvije stvari iz tog dokumenta: ‘Mnogo strateških, političkih, ekonomskih i tehnoloških trendova govore da je došlo vrijeme da Europa promijeni odnos prema pitanjima sigurnosti i obrane’. I drugi, možda još važniji: ‘Sva istraživanja javnog mnijenja jasno upućuju kako je upravo sigurnost postala najozbiljniji razlog za zabrinutost najvećeg broja europskih građana”, rekao je Picula.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 05:44