ČETVRTI SASTANAK OVE GODINE

KRSTIČEVIĆ PRIMIO SLOVENSKOG MINISTRA OBRANE Erjavec u službenom posjetu: 'Najbolja suradnja između Hrvatske i Slovenije ostvarena u području obrane'

 
Karl Erjavec i Damir Krstičević
 MORH / T. Brandt

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević primio je u utorak, 22. listopada 2019. u službeni posjet ministra obrane Republike Slovenije Karla Erjavca s izaslanstvom. Ovo je četvrti sastanak ministara obrane Krstičevića i Erjavca u godinu dana, što je pokazatelj kontinuirane suradnje.

Na sastanku je potvrđena jako dobra suradnja dviju zemalja u području obrane, posebno u području obuke i vježbi te izobrazbe.

Ministri su izrazili zadovoljstvo održanom vježbom Immediate Response 19 koja je bila pravi primjer sinergije saveznika i regionalnih partnera iz A5 inicijative. „Hrvatska i slovenska vojska su ostvarile odličnu suradnju zajedničkim sudjelovanjem u međunarodnoj vojnoj vježbi Immediate Response, na kojoj smo pokazali partnerstvo i savezništvo“, poručio je Krstičević.

Ministri su razgovarali i o modalitetima daljnjeg jačanja suradnje, kako u okviru NATO-a i Europske unije, tako i bilateralno.

„Posebno bih istaknuo uspostavu Međunarodnog središta za obuku specijalnih zračnih snaga koje će biti smješteno u Zemuniku, gdje će Hrvatska i Slovenija, zajedno s Mađarskom i Bugarskom razvijati sposobnosti za izvođenje specijalnih zračnih operacija“, kazao je ministar navodeći MSAP kao primjer regionalne suradnje za koji vjeruje da će u budućnosti postati NATO središte izvrsnosti koje će pružiti konkretan doprinos razvoju sposobnosti na razini cijelog Saveza.

Krstičević primio ministra Erjavca prilikom njegova prvog službenog bilateralnog posjeta Ministarstvu obrane RH u ulozi slovenskog ministra | Foto: MORH / T. Brandt
MORH / T. Brandt

Teme sastanka bile su i mogućnosti jačanja suradnje obrambenih industrija te je Krstičević zahvalio Erjavcu na sudjelovanju i na velikom broju slovenskih tvrtki izlagača na izložbi naoružanja i vojne opreme ASDA 19 u Splitu.

Istaknut je i velik broj planiranih aktivnosti bilateralne suradnje čiji se najveći dio odnosi na obuku u potpori u dostizanju NATO ciljeva sposobnosti, a kao nova područja moguće suradnje predložena je suradnja u planiranju obuke i vježbi, kao i razmatranje mogućnosti zajedničkog korištenja obučnih kapaciteta i poligona.

Ministar Krstičević podsjetio je na nadolazeće hrvatsko predsjedanje Vijećem Europske unije te je upoznao kolegu Erjavca s obrambenim prioritetima hrvatskog predsjedanja, a to su provedba i koherentnost postojećih inicijativa kao što su PESCO, Europski obrambeni fond i vojna pokretljivost, jačanje EU-NATO suradnje i transatlantskih odnosa, jačanje industrijske dimenzije obrane te daljnji napori EU u jugoistočnoj Europi u području jačanja kapaciteta i otpornosti partnera u suočavanju s hibridnim prijetnjama; strateškog komuniciranja i korištenju mehanizama u okviru EU-NATO suradnje.

Ministri su se tom prilikom također složili kako je potrebno nastaviti pružati potporu državama regije na njihovom euroatlantskom putu.

Ministar obrane Republike Slovenije Karl Erjavec poručio je kako je najbolja suradnja između Hrvatske i Slovenije ostvarena u području obrane. Izrazio je zadovoljstvo suradnjom oružanih snaga Hrvatske i Slovenije u području izobrazbe i suradnje specijalnih snaga. „Obrambena suradnja je najvišoj mogućoj razini“, poručio je Erjavec te najavio svoju nazočnost na svečanom otvaranju MSAP-a u prosincu ove godine u Zemuniku, kao i na neformalnom ministarskom sastanku koji će se održati u ožujku 2020. godine tijekom hrvatskog predsjedanja Vijećem EU-a.

U sklopu službenog posjeta slovenskog izaslanstva, ministri su razgledali i izložbeni prostor hrvatske obrambene industrije u Ministarstvu obrane.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 20:19