RECIPROČNA MJERA

KRSTIČEVIĆ PROGLAŠEN PERSONOM NON GRATA U SRBIJI! Vlada Srbije pojasnila odluku o zabrani ulaska u njihovu zemlju našem ministru obrane

Damir Krstičević
 Nikša Stipaničev / CROPIX

Vlada Srbije odlučila je danas da hrvatski ministar odbrane Damir Krstičević do daljnjega nije dobrodošao u Srbiju, javljaju srpski mediji.

Time su potvrđena ranija nagađanja srpskih medija.

Vlada je takvu odluku donela kao odgovor na notu hrvatskog MVEP-a o zabrani ulaska ministra odbrane Srbije Aleksandra Vulina u ovu državu.

"Vlada Srbije smatra da su ovakvi postupci Hrvatske suprotni duhu dobrosusjedske suradnje i poštovanju osnovnih europskih vrijednosti, u koje spada i sloboda kretanja ljudi", navodi se u vladinom priopćenju.

Navodi se da Vlada Srbija ostaje posvećena izgradnji dobrosusjedskih odnosa sa Republikom Hrvatskom, uzdržavajući se od postupaka koji mogu pridonijeti narušavanju odnosa sa susjedima.

Također, dodaje se da Vlada Srbije ostaje posvećena održavanju mira i stabilnosti u regiji i poštivanju europskih načela i vrijednosti, u interesu svih građana Srbije i regije.

Nismo dugi čekali na reakciju ministra obrane Damira Krstičevića.

- Ja i ministar Vulin, mi smo dva različita svijeta. Ja sam fokusiran na razvoj i na jačanje Hrvatske vojske, na jačanje sustava domovinske sigurnosti kao interes Republike Hrvatske. U svom poslu vodim se uvijek vrijednostima, odgovornošću i ono što je najbitnije, nikad ne činim nikome drugome nešto što ne bih želio da netko drugi čini meni. Takav sam bio u Domovinskom ratu i nakon prisilnog umirovljenja, rada u javnom sektoru i danas u Vladi, komentirao je Krstičević odluku Vlade Srbije da ga proglasi personom non grata.

- Naša odluka je bila opravdana, to je bio naš odgovor na provokacije od strane gospodina Vulina. To bi napravila svaka suverena moderna država koja vodi računa o suverenosti, dostojanstvu i nacionalnim interesa. Nikoga nisam vrijeđao, nisam rekao ništa što nije istina, nisam odlazio u Srbiju niti loše govorio, poručio je.

- Ova odluka je neopravdana, odluka Vlade Republike Srbije. Ja se s tom odlukom mogu nositi i ova odluka više govori o njima.

- Možda je razlog ove odluke moje sudjelovanje u Domovinskom ratu, možda što sam bio zapovjednik 4. gardijske brigade, može biti puno razloga. Ja sam uvijek za suradnju, znate da i danas Hrvatska vojska puno surađuje sa svima, s našim partnerom SAD-om, Velikom Britanijom, Izraelom. Potrebna nam je suradnja, surađujemo s našim susjednim državama i uvijek Hrvatska želi suradnju, dijalog, fokusiranost na budućnost. To je ta Hrvatska, članica NATO-a, članica Europske unije, koja je usmjerena na budućnost, to je ozbiljna, moderna država koju imamo, zaključio je Krstičević.

Kako je pisao Blic, razmišljalo se o tome da se mjere zabrane ulaska u Srbiju primjene u odnosu na ministricu vanjskih i europskih poslova Mariju Pejčinović Burić, koja se prva oglasila nakon što je Aleksandar Vulin dao izjavu.

Postojala je mogućnost da to bude i Tomo Medved, hrvatski ministar branitelja, ali je na kraju odlučeno da reciprocitet upravo to i bude - vi nama, mi vama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 00:17