NEĆE ODGODITI PUT

Krstičević putuje sutra u Međugorje unatoč navodnoj kaznenoj prijavi

Krstičević će u srijedu u Međugorju s ministricom obrane BiH Marinom Pendeš razgovarati o bilateralnoj obrambenoj suradnji dviju zemalja
 Tom Dubravec / HANZA MEDIA

Ministar obrane Damir Krstičević odlazi u srijedu u radni posjet Međugorju, priopćilo je u utorak ministarstvo obrane, unatoč nagađanjima da je jedan od nekoliko hrvatskih generala koje su vlasti Republike Srpske (RS) kazneno prijavile za navodne ratne zločine u BiH devedesetih godina.

Ministar pravosuđa Ante Šprlje izjavio je u petak da je ministarstvo unutarnjih poslova RS-a od 1996. do 2000. podnijelo kaznene prijave protiv 16 hrvatskih generala, no nije precizirao je li među njima i Krstičević.

Beogradske "Večernje novosti" ranije su objavile da su u toj skupini visokih hrvatskih časnika Ante Gotovina i Krstičević, bivši zapovjednik 4. brigade Hrvatske vojske koja se borila i u BiH.

Krstičević je u petak rekao da neće odgoditi put u Međugorje, a podizanje kaznenih prijava nazvao politizacijom.

To su pokušaji onih snaga koje nikad nisu željele BiH i žele svoje poraze pretvoriti u pobjede te sve nas u Hrvatskoj destabilizirati i razjediniti, rekao je Krstičević. "Poručujem im da u tome neće uspjeti", istaknuo je ministar obrane i potpredsjednik hrvatske vlade.

Upitan bi li svom kolegi iz vlade preporučio da putuje u BiH, Šprlje je rekao da njegovo ministarstvo nema informacija da bi Krstičević na bilo koji način bio ugrožen u susjednoj zemlji.

Krstičević prošloga tjedna nije sudjelovao na sastanku srednjoeuropskih ministara obrane u Sarajevu, ali su u ministarstvu rekli da to nema veze s aktualnim događajima u BiH, već s trenutnim obvezama u vladi, gdje se razgovara o proračunu za sljedeću godinu.

Krstičević će u srijedu u Međugorju s ministricom obrane BiH Marinom Pendeš razgovarati o bilateralnoj obrambenoj suradnji dviju zemalja, školovanju hrvatskih i vojnika iz BiH na školama i tečajevima u Hrvatskoj te o aktualnoj političkoj situaciji i euroatlantskom putu BiH.

U sklopu boravka, planiran je posjet župnom uredu i Marijanskom svetištu u Međugorju, priopćilo je ministarstvo obrane.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 07:49