MINISTAR SVJEDOČIO

KRSTIČEVIĆ SE NA SUĐENJU PRISJETIO TRAGIČNOG PADA HELIKOPTERA U VUKOVARU 'Zadobio sam teške ozljede kralježnice, izvukao me vatrogasac u naručju'

 Ranko Šuvar / CROPIX

Na Općinskome sudu u Vukovaru u utorak je počelo suđenju pilotu Robertu Gariću, optuženom za pad vojnog helikoptera u krugu vojarne 204. vukovarske brigade u Vukovaru u srpnju 2007., kada su poginule tri osobe, a nekoliko ih je ozlijeđeno.

Optužnica pilota Roberta Garića tereti da je helikopterom upravljao "protivno uputama, zbog čega je izgubio kontrolu nad letjelicom koja je udarila u konstrukciju hangara i pala na tlo". Tom su prilikom poginuli Ljubica Perišić, Vjekoslav Ljubo i Juraj Ruškač, a nekoliko je osoba teže i lakše ozlijeđeno.

Suđenje je počelo svjedočenjem ministra obrane Damira Krstičevića, koji je kao umirovljeni general bio u helikopteru s još nekoliko visokoslužbujućih osoba Hrvatske vojske, među kojima i tadašnji zamjenik načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH Slavko Barić.

"Ukrcali smo se u helikopter koji je bio unutar vukovarske vojarne. Nakon što je poletio, počeo je padati. Za sekundu smo bili na tlu. Tom prilikom zadobio sam teške ozljede kralježnice koje i danas osjećam. Iz helikoptera me izvukao u naručju jedan vatrogasac", rekao je Krstičević tijekom svjedočenja. Svjedočio je i Zlatko Perišić, muž poginule Ljubice Perišić, te piloti HRZ-a Marin Lelas i Amir Vitez.

Za pad helikoptera najprije se sumnjičilo četvero djelatnika Zrakoplovno-remontnog zavoda u Velikoj Gorici zbog navodno loše ugrađene spužve, koja je uzrokovala otežano upravljanje letjelicom, što je u konačnici rezultiralo njezinim rušenjem, ali su oslobođeni sumnje te je istraga protiv njih obustavljena.

Helikopter se srušio u vukovarskoj vojarni 204. vukovarske brigade nakon pokopa pukovnika Hrvatske vojske Marka Babića, ratnog zapovjednika obrane Trpinjske ceste.

Nastavak suđenja najavljen je za 26. veljače dogodine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 14:32