INCIDENT U SABORU

KRSTIČEVIĆ 'To nije bilo sportski, tako sam ja mogao donijeti maketu MiG-a 21...' SDP-ovcu ŽAO MINISTRA 'Bila je to šala, i Plenković je to shvatio'

 

Nakon incidenta u sabornici u kojemu je bijesno bacio maketu aviona koju mu je pokušao uručiti SDP-ov Franko Vidović, ministar obrane Damir Krstičević u srijedu je u izjavi novinarima ustvrdio da mu nisu popustili živci, ali smatra da ga je "kao ratnika" Vidović htio poniziti.

- Bio sam vrlo smiren ali morate biti svjesni da sam ratni general, a sad sam ministar obrane. Što se tiče ovog projekta, ja i cijeli tim Ministarstva obrane učinili smo sve da Hrvatska napokon dobije avion koji zaslužuje, da naši piloti dobiju takav avion. I nakon dvije godine žestokog rada dođe ti netko bez imalo poštovanja da stavi tu maketu - rekao je Krstičević.

Priznao je kako njegova reakcija "na neki način nije bila način" ali, dodao je, "morate razumjeti, ja sam ratnik i od svojih ljudi tražim najbolje".

Jasno je da mnogi ne žele uspjeh ovog projekta jer tako jača Hrvatska vojska, a onda i hrvatska država. Lako je kritizirati, pojasnio je svoju reakciju Krstičević dodavši kako se protiv njega vodi i druga kampanja, da je kao ratni zapovjednik odgovoran za neke zločine.

I ja sam čovjek, poručio je na rubu suza.

- Mislim da je to ponižavanje, to nije sportski. Tako se, bez obzira na sve, ne radi s vojnikom - ustvrdio je Krstičević dodavši kako on to ne bi nikad napravio Vidoviću, koji je također bivši vojnik.

- Čvrsto kritiziram SDP, ali zar sam trebao donijeti maketu MIG-a 21? Nikad ne bih SDP-u donio maketu MIG-a 21, a znamo da ti avioni ne lete. Tko je za to odgovoran - pitao je ministar.

Upitan zašto u remontu MIG-ova od prije nekoliko godina traži opravdanje za vlastiti neuspjeh odgovorio je kako ne traži opravdanje za neuspjeh nego zbog "pritiska stanja borbenog zrakoplovstva i velike želje da se to pitanje riješi".

- Cijelo sam vrijeme fokusiran na jačanje Hrvatske vojske. Žao mi je da u ovom koraku nismo uspjeli, ali idemo dalje - poručio je.

Istaknuo je kako se ne osjeća utegom Vlade.

- Zbog čega? Zbog toga što jačam hrvatsku vojsku? Jesam li trebao izabrati lošiju ponudu? Izabrali smo najbolju - rekao je.

- Što se tiče ratnog zrakoplovstva, Hrvatska nema boljih ljudi. Jedna izgubljena bitka ne znači izgubljeni rat - zaključio je Krstičević.

S druge strane, SDP-ov zastupnik Franko Vidović izrazio je žačjenje zbog poteza ministra.

- Poštujem kao zapovjednika i vojnika, ali u Saboru smo svi kolege i svi smo jednaki - prva je reakcija Vidovića.

- Nije mi bila namjera isprovocirati ga jer to što sam mu darovao makete bila je šala, a kao šalu je sve shvatio i premijer. No, ministrove reakcije neka govore same za sebe - rekao je Vidović novinarima neposredno nakon svog performansa.

Maras: Krstičević je napao zastupnika, više ne smije biti ministar!

Zastupnik SDP-a Gordan Maras zatražio je u srijedu od premijera Andreja Plenkovića da reagira na "izljev bijesa" ministra obrane Damira Krstičevića, ocjenjujući kako je nakon toga jasno da on više ne može biti ministar.

- Danas je napravio neviđenu scenu i napao zastupnika u Saboru, a na kraju se ispičavao ispred sabornice kao da je to sve skupa jedna igra i kao da si može dopustiti takvo ponašanje - rekao je Maras u Hrvatskom saboru zatraživši stanku uoči izvješća predsjednika Vlade o sastancima Europskog vijeća u 2018.

Istaknuo je kako Krstičević više ne može obnašati dužnost ministra.

- To je nedopustivo. Podsjetio je na dijete koje, kada mu nešto prigovoriš, i ako nije po njegovom, panično pokazuje da se s time ne slaž - rekao je Maras.

Rasprava tijekom aktualnog prijepodneva o propaloj nabavi borbenih zrakoplova u jednom je trenutku iživcirala ministra obrane Damira Krstičevića pa je kutiju sa sklopivom maketom zrakoplova - koju mu je uručio SDP-ovac Franko Vidović - bacio i poručio mu: "Goni se, ti i ovo!"

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 01:42