DOBRI ODNOSI

KRSTIČEVIĆ U BRUXELLESU S AMERIČKIM MINISTROM OBRANE 'Esper je izrazio spremnost za američku potporu u daljnjem razvoju sposobnosti HV-a'

Uoči sastanka ministara obrane članica NATO-a u Bruxellesu, ministar Krstičević i američki ministar Esper održali bilateralni sastanak
Damir Krstičević i Mark Esper
 D. Parnjić / MORH

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević sastao se s ministrom obrane Sjedinjenih Američkih Država Markom Esperom u četvrtak u Bruxellesu, uoči sastanka ministara obrane članica NATO-a.

Ovo je prvi bilateralni sastanak ministra Krstičevića s novim američkim ministrom obrane.

Tijekom sastanka obostrano je potvrđena visoka razina odnosa između Republike Hrvatske i Sjedinjenih Američkih Država, koje predstavljaju ključnog saveznika u području obrane i sigurnosti, pri čemu je naglašena predanost nastavku uspješne suradnje u domeni obrambene politike.

Također, tijekom sastanka ministri su razgovarali o globalnoj i regionalnoj sigurnosno-političkoj situaciji.

Ministar Krstičević izrazio je zadovoljstvo sastankom s američkim kolegom istaknuvši kako je Hrvatska odgovoran partner i predan saveznik, a američki ministar Esper pohvalio je doprinos Republike Hrvatske u NATO misijama, aktivnostima i operacijama potpore miru.

Također, ministar Krstičević upoznao je ministra Espera s planovima razvoja Hrvatske vojske i zahvalio na američkim donacijama i potpori Sjedinjenih Američkih Država u modernizaciji Hrvatske vojske.

Ministar Mark Esper tom je prigodom izrazio spremnost za američku potporu u daljnjem razvoju sposobnosti Hrvatske vojske.

Obrambena suradnja između Republike Hrvatske i Sjedinjenih Američkih Država odvija se u brojnim funkcionalnim područjima, a prioriteti obrambene suradnje definirani su kroz tri područja: izgradnju obrambenih sposobnosti Hrvatske vojske u vidu modernizacije i razvoja interoperabilnosti kroz zajedničke vježbe i obuku; doprinos međunarodnoj sigurnosti kroz sudjelovanje u operacijama i misijama potpore miru i suradnje u okviru NATO-a te kroz promicanje stabilnosti u jugoistočnoj Europi u vidu suradnje u okviru Američko-jadranske povelje te zajedničko pružanje pomoći NATO aspirantima.

Američki ministar o svom susretu s Krstičevićem izvijestio je na Twitteru.

"Imao sam produktivan i iskren razgovor s Damirom Krstičevićem iz Hrvatske. Cijenimo nepokolebljivo sudjelovanje Hrvatske u misijama protiv Islamske države te Resolute Support u Afganistanu, kao i njihovu predanost modernizaciji vojnih snaga u skladu s čvrstim obećanjem danim u Walesu 2014. godine", napisao je Esper. Podsjetimo, prije pet godina u Walesu zemlje članice NATO saveza obećale su da će trošiti 2% svog BDP-a na obranu, a 20% od tog iznosa na novu vojnu opremu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 19:11