OBJEKT U ŽABORIĆU

KRSTIČEVIĆ U IMOVINSKOJ KARTICI NAVEO UPOLA MANJU POVRŠINU VIKENDICE Upisao i manju vrijednost od iznosa koji je za nju dao: 'Poslao sam ispravak'

Damir Krstičević
 Darko Tomaš / CROPIX

Ministar obrane i potpredsjednik Vlade Damir Krstičević u imovinskoj je kartici gotovo prepolovio vrijednost i površinu obiteljske vikendice u Žaboriću pored Šibenika, piše Index.hr, koji navodi da je ministar 19. siječnja 2016., kada je popunjavao karticu, procijenio da nekretnina u Žaboriću vrijedi 638.400 kuna, što bi, preračunato u eure po tadašnjem tečaju, iznosilo 83.333 eura. On je 12 godina ranije, 23. srpnja 2004. godine, sa suprugom kupio tu istu kuću za 160 tisuća eura u protuvrijednosti u kunama, navodi Index.

Supružnici Krstičević kuću su kupili zajednički od Z. B., svatko po pola, no ni pet mjeseci kasnije, 13. prosinca 2004., Damir Krstičević darovnim ugovorom polovicu prepušta supruzi Sanji. Od tada je ona jedina vlasnica nekretnine.

Također, piše Index, Krstičević navodi i da vikendica ima površinu 120 metara četvornih. No, iz katastarskih podataka i zemljišnih knjiga proizlazi da je Sanja Krstičević vlasnica 302 metra četvorna kuće i okućnice, dakle 182 kvadrata više nego što je upisano u imovinskoj kartici.

Novinari Index.hr-a o svemu ovom poslali su i upit Krstičeviću, a iz Ministarstva obrane primili su sljedeći odgovor:

- Vezano za vikendicu koja se nalazi u Žaborićima, a koja je u vlasništvu ministrove supruge, ista je stambene površine 120 m2, a prema izvatku iz zemljišne knjige kuća i dvor zajedno iznose 302 m2 površine te se to može provjeriti i fizički. U imovinskoj kartici, kao što je i traženo, navedena je i približna vrijednost nekretnine 2016. godine, koja je izvorno sagrađena 1982. godine, a kupljena 2004. godine te nakon kupnje navedena nekretnina nije nadograđivana već je obojana, promijenjeno je krovište te vanjska stolarija, a sve drugo je ostalo isto - stoji u odgovoru.

Na pitanje Indexa zašto je supruzi darovao polovicu kuće, ministar je odgovorio - "iz privatnih razloga", dok na kraju maila stoji i da je ministar napravio ispravak u imovinskoj kartici.

- Ministar Krstičević napravio je ispravak podataka u imovinskoj kartici te poslao adekvatne podatke nadležnom Povjerenstvu.

No, oni neće biti uneseni dok u Povjerenstvo ne stigne isprintana i vlastoručno potpisana kartica, a to se još uvijek nije dogodilo, zaključuje se u tekstu Indexa.

- Kuću sam kupio za 160.000 eura i iza toga ovjerio ugovor kod bilježnika, prijavio Poreznoj i iza toga je Porezna na to izračunala koliki trebam porez platiti. Platio sam porez na tu vrijednost od 160.000 eura, rekao je kasnije Krstičević za Dnevnik Nove TV.

Na pitanje zašto je u kartici naveo upola manju vrijednost, kazao je: - Ovo sam napravio na svoju štetu, nisam državu oštetio, državi sam platio komplet sve kad sam popunjavao.

Dodao je i da je ulagao u kuću: - Jesam, ništa se nije mijenjalo u konstrukciji, promijenio sam krov, otvore, opitura kuću.

Na pitanje je li to povećalo vrijednost kuće kaže: - Iskreno da, ali ja se s tim nisam bavio.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 16:11