NOBELOVAC U HRVATSKOJ

Krugman: 'Najveća noćna mora? Da se probudim kao premijer male zemlje na periferiji eurozone!'

Jednog od najvećih ekonomskih stručnjaka slušali su Rohatinski, Čačić, Mirando Mrsić i Veljko Ostojić
 Goran Sebelić / CROPIX

ROVINJ - Je li riječ o virozi ili o zamoru slavnog predavača i nobelovca, ali Paul Krugman danas je u Rovinjskom hotelu Lone okupljenoj hrvatskoj političkoj i gospodarskoj eliti održao bljedunjavo predavanje, sadržajem daleko ispod razine onoga što nudi u svojim knjigama i redovnim kolumnama u New York Timesu.

Izuzetno simpatičan, ali i vremenski restriktivan – publika je dobila tek 10 minuta za pitanja – Krugman je izložio svoje teze o uzrocima krize i pogreškama globalnih političkih struktura u dosadašnjim pokušajima njenog liječenja. Ukratko: državna represivna štednja vodi u spiralu iz koje će biti vrlo teško pronaći izlaz.

Uspoređujući Europu i Ameriku, Krugman u fokus stavlja činjenicu da Europska Unija još nije država, da ne postoji zajednička politika, i da je, u skladu s time, i proračun koji bi mogao poslužiti za transfere iz bogatih zemalja prema siromašnijima premali za bilo kakvu ozbiljniju intervenciju.

- Jedna od najvećih noćnih mora mi je da sam se probudio kao premijer male zemlje na periferiji eurozone, rekao je Krugman.

Krugmanova nesklonost europskoj valuti odavno je poznata, pa je tako i jučer ponovio tezu da bi svima u EU danas bilo bolje da ideja eura nikada nije zaživjela. To, međutim, ni u kojem slučaju ne treba smatrati pozivom na gašenje projekta euro. – Zakašnjele akcije takve vrste redovito donose daleko veću štetu od pogreške koja se nastoji ispraviti.

Unatoč svemu veliki je fan Marija Draghija, guvernera Europske centralne banke u čijim dosadašnjim potezima vidi glas razuma u inače smušenoj europskoj politici. Daleko je zabrinutiji kada je riječ o sudbini Draghijeve matične zemlje – Italije – čiji bi kolaps, za koji je uvjeren da će se ipak izbjeći, doveo do neizbježnog kolapsa eurozone, a u pitanju bi bio i opstanak same EU.

U pristojnim pokušajima da, s obzirom na lokaciju predavanja, kontekstualizira Hrvatsku Krugman je bio daleko manje uspješan, za što se, svjestan svojeg nepoznavanja lokalnih prilika unaprijed ispričao. Hrvatska je, po njemu, potpuno zavisna o europskoj sudbini. Tako bi zbog njene veličine bilo i da ne postoji eurozona.

Zanemarimo li sam sadržaj predavanja, koj čak i takav kakav je bio nadilazi uobičajene ispraznosti kakve nam serviraju govorne emisije vodećih televizija, Adris je dovođenjem Krugmana u Rovinj priredio doživljaj za kremu političkog i poslovnog života u Hrvatskoj. U publici se moglo primijetiti gotovo svakoga s kime se računa na putu hrvatskog izlaska iz recesije – od bivšeg guvernera Željka Rohatinskog, do vodećih bankara , predsjednika uprava većine značajnih kompanija i jakog ministarskog trojca – Radimir Čačić, Mirando Mrsić i Veljko Ostojić.

Suzdržani u komentarima sadržaja Krugmanova nastupa (vjerojatno je ipak kriva viroza), rovinjsko su okuopljanje iskoristili za rijetko dostupan networking.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 05:41