UDAR NA GRAĐANE

Kruh skuplji za 20, mlijeko i meso za 30 posto, cijene svojih usluga dižu i obrtnici, posebno frizeri...

Obrtnici kao razlog za više cijene, koje možemo očekivati u iduća tri mjeseca, navode poskupljenje cijena sirovina, struje i goriva

Ilustracija

 Tom Dubravec/Cropix

Rast cijena već dobro osjećamo proteklih mjeseci, ali čini se da nas pravi val poskupljenja tek očekuje. U tjednima koji dolaze najavljuju se veće cijene kruha za 20-ak posto, a mlijeka i mesa za 30 posto. Poskupljenja se sve više prelijevaju i na brojne usluge.

Bez šišanja se ne može, ali bez bojanja kose možda i da. Kad nešto poskupi, obično se traži jeftinija usluga. No čini se da će se to "jeftinije" sve teže pronalaziti, objavio je HRT.

- Saloni koji su imali drastično niske cijene morat će jako poskupjeti jer će s takvim cijenama jednostavno biti neodrživo. Ili će morati poskupjeti ili će morati zatvoriti salon - kaže Boris Lukovnjak iz Ceha frizera i kozmetičara Hrvatske obrtničke komore.

Kad u novčaniku ima manje, štedi se najprije na onome što nije nužno.

- U principu računamo da će cijene, kad se naprave prave kalkulacije, morati od 20 do 30% ići gore.

- S obzirom na inflaciju, moramo biti svjesni da i plaće naših radnika vrijede manje i mi moramo gledati kako da i njima podignemo plaće kako bi oni zadržali neki svoj standard - kaže Antonija Tretinjak iz Sekcije kozmetičara i pedikera u Udruženju obrtnika grada Zagreba.

A istraživanje je pokazalo da je čak 9 od 10 obrtnika bilo primorano podignuti cijenu svojih usluga. Najviše su poskupjeli majstori za knauf i prozore te tvrtke koje se bave gradnjom i adaptacijom. Nije na njihove cijene utjecalo poskupljenje energenata, ali jest potres i nedostatak majstora na tržištu. Obrtnici koji dosad nisu poskupjeli, planiraju to učiniti u iduća tri mjeseca, prenosi HRT.

- Kao razlog navode poskupljenje cijena sirovina, ostali poskupljenje struje i goriva - kaže Jure Kodžoman s portala Trebam.hr.

Lančana poskupljenja već su počela. Mnogi bi rekli da cijena nafte ne utječe na cijenu, primjerice, kožnih novčanika i torbica. Ali utječe.

- Recimo boje, koža, taj naš materijal vezan je uz naftu, uz obradu sirove kože, pa do bojanja, troškovi su na svim poljima porasli, ljepila također, to je sve vezano uz naftu - kaže Miljenko Vuk, član Upravnog odbora HOK-a, proizvodnja kožne galanterije.

Bilo zbog nafte ili zbog potresa i nedostaka radnika, zakon ponude i potražnje diktira cijene. Sva poskupljenja na kraju netko mora platiti, a ako plaće ne budu rasle, u novčaniku će većini na raspolaganju biti sve manje novca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 14:07