RAVNATELJ HZJZ-a

Krunoslav Capak: ‘Ja sam primio Pfizer. Da nisam, cijepio bih se AstraZenecom‘

Ravnatelj HZJZ-a osvrnuo se i na situaciju s kašnjenjem isporuka dogovorenih količina doza cjepiva, rekavši kako že se to ispraviti
Krunoslav Capak
 Ranko Šuvar/Cropix

Na N1 Televiziji gostovao je večeras ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak. Ponajprije je komentirao rezultate seroloških studija.

- Oko 20 posto populacije razvilo je IGG antitijela, zaštitna tijela koja se razvijaju kao odgovor na virus koja nas štite od infekcije. Oko 75 posto tih ljudi imaju i neutralizacijska antitijela i pozitivan neutralizacijski test, sasvim sigurno su imuni, jer imaju antitijela koja neutralizraju virus. Ne znači da ostali nisu imuni. Pitanje je bi li netko mogao ponovno oboliti, ali većina je imuna, bilo putem staničnog imuniteta ili drugačije - kažao je Capak.

Osvrnuo se i na situaciju s kašnjenjem isporuka dogovorenih količina doza cjepiva.

- Opet nam je AstraZeneca smanjila isporuku cjepiva, očekivali smo veće količine. Razočarani smo nakon njihovih najava, to ne znači da u narednim tjednima oni neće nadoknaditi količine, naručili smo velike doze i očekujemo da će te količine biti veće. Pfizer je najavio dvostruko veće isporuke za travanj. Očekujemo i da će Moderna povećati količine. Kontinuiramo razgovaramo s EU i paralelno s proizvođačima, poduzeli smo i korake da uvezemo druga cjepiva koja nisu registrirarana od strane Europske agencije za lijekove, a od ruskog prouizvođača zatražili smo dokumente o učinkovitosti i sugurnosti koje još nismo dobili. Ruski proizvođač pokrenuo je postupak provjere učinkovistosti kod EMA - rekao je.

Novinarka N1 pitala ga je smatra li da je austrijski kancelar Sebastian Kurz pokazao veći lobistički trud za cijepljenje u Hrvatskoj nego premijer Andrej Plenković.

- Austrijski kancelar sigurno ne lobira više nego Plenković, on je u kontaktu s Ursulom von der Leyen i tijelima koje se bave alokacijama cjepiva na razini EU. Te aktivnosti su i za druge zemlje ograničene, ne vjerujem da su druge zemlje krenule u bilateralne razovore jer je to zabranjeno ugovorima s EU. Prikupljamo podatke, znat ćemo više idućeg tjedna, oni su vjerojatno zatražili veće količine Pfizera i Moderne, a mi smo uzeli više AstraZenece. Tu smo valjda lošije prošli, ali to će se ispraviti - poručio je Capak.

Komentirao je i vijest objavljenu u Jutarnjem listu o smrti starije pacijentice koja je primila AZ cjepivo.

- Poznat je jedan slučaj da je smrt povezana uz cjepivo AstraZenece, za novi slučaj ne znam, to ću provjeriiti odmah nakon ovog razgovora. Pretpostavljam da to nije povezano. Tromboembolijski događaj nije rijetkost, svaki tjedan se u Hrvatskoj događa jedan na 100 tisuća stanovnika. Lako je da se povežu cijepljenje i smrtni ishod uslijed tromboebolije. EMA je izdala priopćenje da događaji u Austriji nisu povezani s cjepivom, a WHO kaže isto da treba nastaviti sa cjepivom. Razumljivo je da se građani pitaju je li AZ cjepivo sigurno, međutim, na velikom broju cijepljenih, a mi smo na 84 tisuće doza, brojke su u cijelom svijetu ogromne, nema takvih pokazatelja. Kad bi postojala povezanost, to bi se itekako vidjelo. Ključne agencije kažu da povezanosti nema. I najbliže bih cijepio s AZ, i sebe bih, kad bi trebalo ponovno, cijepio - rekao je podsjetivši kako se on cije cijepio Pfizerom.

Komentirao je i podatak da je, prema podacima obiteljskih liječnika, samo danas 30 posto naručenih odbilo cjepivo AstraZenece, ali i najave pojedinih stručnjaka da bi pandemija uskoro mogla prestati.

- To treba provjeriti. Ne vjerujem da će pandemija biti gotova do proljeća. Imamo 25 posto osoba koje su došle u kontakt s virusom. Pandemija sigurno neće prestati, imamo i nove varijante, mogućnost novih mutacija, to u 2012. sigurno će prestati. Osobno ne znam na temelju čega znanstvenici to izjavljuju, nema znanstvenog i stručnog utemeljenja - rekao je za N1.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 08:56