StoryEditor
JUTARNJI DOZNAJE

Krunoslav Capak od sinoć u samoizolaciji, iz HZJZ-a objasnili što se točno dogodilo!

Oboje su prije četiri dana bili na konferenciji udruge CroMSIC na kojem je predstavljeno istraživanje o znanju mladih o HPV virusu
Krunoslav Capak
 Daniel Kasap/ Pool/Hina

Prvi hrvatski epidemiolog, doc. dr. Krunoslav Capak, od sinoć je u samoizolaciji! Također, u samoizolaciji je, kako saznajemo, dr. Vera Katalinić Janković, pomoćnica ministra zdravstva. 

U samoizoilaciji su i zamjenica ravnatelja HZJZ-a Capaka, dr. Ivana Pavić Šimetin, zamjenica pročelnika Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba Mirela Šentija Knežević i predstojnik Klinike za ženske bolesti i porodništvo KBC-a Sestre Milosrdnice Krunoslav Kuna i dr. Anka Jurišić Kvesić, predsjednica Nacionalnog povjerenstva za dentalu medicinu.

Svi su oni prije četiri dana bili na konferenciji udruge CroMSIC na kojem je predstavljeno istraživanje o znanju mladih o HPV virusu, odnosno o dobrobiti cijepljenja.

Na predstavljanju tog istraživanja bila je jedna osoba koja je nekoliko dana kasnije dobila simptome Covida-19. 

Svi kojima je određena samoizolacija jučer i danas bit će testirani, a također će se testirati i njihovi kontakti. 

Povodom cijelog slučaja HZJZ je izdao priopćenje:

- U ponedjeljak, 15. lipnja, u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo održana je konferencija za medije o istraživanju utjecaja HPV-a na mlade koje je provodila Udruga CroMSIC. Osim predstavnika medija, Udruge CroMSIC i domaćina, ravnatelja HZJZ-a doc. dr. sc. Krunoslava Capaka i zamjenice ravnatelja dr. sc. Ivane Pavić Šimetin, na konferenciji su sudjelovali i pomoćnica ministra zdravstva prim. mr. sc. Vera Katalinić Janković,  zamjenica pročelnika Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba prof. Mirela Šentija Knežević, predstojnik Klinike za Ženske bolesti i porodništvo KBC-a Sestre Milosrdnice prof. dr. sc. Krunoslav Kuna i predsjednica Nacionalnog povjerenstva za djelatnost dentalne medicine dr. sc. Anka Jurišić Kvesić. Događaj je organiziran u skladu sa svim propisanim mjerama zaštite od infekcije koronavirusom koje su trenutno na snazi u Hrvatskoj, a usuglašene su s preporukama Europskog centra za sprječavanje  i kontrolu bolesti.

Jučer je došlo do saznanja da je jedna osoba koja je prisustvovala događaju dan nakon konferencije razvila simptome koronavirusa.

Odmah je ustanovljen popis svih sudionika te ih je dežurna epidemiološka služba HZJZ-a kontaktirala i obavijestila o situaciji.  Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak i njegova zamjenica Ivana Pavić Šimetin  jučer su testirani na koronavirus i nalaz je za oboje bio negativan što znači da sve osobe s kojima su bili u kontaktu nisu u nikakvoj opasnosti. Prema važećim preporukama ravnatelj HZJZ-a, njegova zamjenica i svi ostali sudionici konferencije sljedećih 14 dana morat će provesti u samoizolaciji.

Beroš o Capaku: 'Te stvari se događaju. Tko god radi ovaj posao može doći u kontakt s oboljelima'

Ministar zdravstva Vili Beroš potvrdio je u petak u Dubrovniku kako su u samoizolaciji ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak i pomoćnica ministra Vera Katalinić-Janković, nakon što je utvrđeno da su na stručnom skupu bili u kontaktu s osobom koja je naknadno razvila simptome Covid-19.

Beroš je rekao kako se Capak u četvrtak i testirao te je u ovom trenutku negativan.

"Te stvari se događaju. Tko god radi ovaj posao može doći u kontakt s oboljelima. Jutros sam se čuo s Capakom. Nastavit će raditi punim tempom od kuće, a vjerujem da neće razviti simptome", izjavio je Beroš.

Rekao je kako jedanaest novooboljelih nije potpuno neočekivano, a dobro je da je riječ o hrvatskim građanima koji su se vratili iz područja gdje virus pojačano cirkulira.

"Naglašavam građanima da ne odlaze u te zemlje ako ne moraju, posebno ne grupno", poručio je Beroš.

Dodao je kako širenje epidemije mogu spriječiti razmak, higijena i po potrebi nošenje maski.

Govoreći o epidemiološkoj slici Hrvatske Beroš je napomenuo kako će se mjere donositi sukladno stanju na terenu.

"Ako se pojavi novo žarište, reagirat ćemo na adekvatan način", zaključio je Beroš.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. lipanj 2020 12:13