NEMA STAROG NORMALNOG

Kruzeri se vraćaju u naše luke, ali pod strogim režimom: Maske, narukvice, testovi, QR kodovi...

Na kopnu nema odvajanja od grupe, jelovnici se mogu pregledavati mobitelom, putnici će nositi maske...
Ilustracija
 Tonci Plazibat/Cropix

Dok drugi brodari još kalkuliraju ili linijom manjeg otpora odabiru kružna putovanja unutar nacionalnih granica, kompanija MSC Cruises, sa sjedištem u Ženevi, prva je jasno i glasno potvrdila ticanja plovećih hotela u luci Gruž ove sezone, piše Otvoreno more. Dolazak prvog broda na kružnom putovanju dogovoren je za lipanj 2021. godine, potvrdili su iz Lučke uprave Dubrovnik.

U upravi MSC Cruisesa raspitali smo se uz kakve će sigurnosne protokole ovog ljeta ploviti putnici za Dubrovnik u uvjetima još itekako aktualne pandemije.

Pravila za goste

- Putnici se obvezno testiraju prije krstarenja, ali i sredinom kružnog putovanja, uz antigenski test prije polaska za prelazak talijanske granice. Posada zasad ne izlazi s broda, testiraju se jednom tjedno, a kompanija je započela sa sveobuhvatnim programom cijepljenja posade - ističe Darija Semiz iz MSC-jeva odjela za marketing.

Otkriva i nova pravila prehrane za goste na kruzerima:

- Hrana i piće poslužuju se samo za stolom. Osim standardnih jelovnika, gosti ih mogu pregledavati i na vlastitom mobitelu skenirajući QR kod - kaže Semiz i objašnjava dalje potankosti itinerara:

- Destinacije tijekom kružnog putovanja obilaze se samo u sklopu organiziranih izleta MSC Cruisesa, što podrazumijeva smanjen kapacitet vozila, testiranje vodiča i vozača prije početka rada, te maske za lice, a putnici se tijekom izleta nikako ne smiju odvajati od grupe - napominje dubrovačka predstavnica MSC Cruisesa.

Iznosi još detalja "kućnog reda" nakon ukrcaja putnika na kruzere.

- Putnici su obvezni nositi maske u zajedničkim prostorijama, MSC je osigurao i pametne narukvice koje služe kao sredstvo plaćanja na brodu, ključ za kabinu te za identificiranje bliskih kontakata ako bi to bilo potrebno - kaže nam Semiz.

Iz središta MSC-a javljaju kako program cijepljenja protiv COVID-a 19 za sve članove posade postaje ključni element zdravstveno-sigurnosnog protokola ove kompanije, koja ga primjenjuje još od lanjskog kolovoza, kad je prvi brod započeo s redovitom plovidbom.

U početnoj je fazi MSC Cruises prednost u prevenciji dao članovima posade s 10 brodova najavljenih u programu krstarenja za ljeto 2021. na Mediteranu i sjeveru Europe. Prioritet su i posade bijele flote koja bi trebala ponovno zaploviti Karibima iz američkih luka, kao i ostalima koji se pripremaju za ponovnu plovidbu.

Planiranje i provedba

Plan je da posade na brodovima MSC Cruisesa koji trenutno plove, kao i na brodovima koji se pripremaju za početak plovidbe, budu cijepljene protiv COVID-a 19 radi vlastite zaštite i zaštite gostiju tijekom krstarenja.

- Naš zdravstveno-sigurnosni protokol je prošle godine omogućio siguran nastavak kružnih putovanja u globalnoj industriji, a ovaj program cijepljenja članova posade dodatno pokazuje našu predanost očuvanju njihove dobrobiti, kao i naših gostiju i zajednica koje će brodovi flote posjećivati u nadolazećim mjesecima - izjavio je na temu cijepljenja posada izvršni direktor MSC Cruisesa Gianni Onorato, naglasivši kako se kod cijepljenja posade drže "svetog trojstva" - planiranje, priprema i provedba, piše Otvoreno more.

Razina zaštite na maksimumu

Primjer MSC-a slijede sve brodarske kompanije svijeta uvođenjem striktnih kontrola i sigurnosnih protokola. Razina zaštite i sigurnosti podignuta je do maksimuma, pa je tako većina brodara vrijeme bez plovidbe iskoristila za uvođenje novih ventilacijskih sustava, te sklapanje ugovora sa zdravstvenim ustanovama radi organizacije PCR testova i cijepljenja putnika i osoblja. Danas nema kruzera bez posebnih prostorija za samoizolaciju, gdje se smještaju "sumnjivi" slučajevi tijekom plovidbe.

Naravno da sve navedeno povećava izdatke brodarskih kompanija, pa su njihove zarade manje, ali i to je za kruzerske kompanije bolje nego da im brodovi trunu na mrtvom vezu, suglasni su pomorski stručnjaci.

Inozemne brodarske kompanije u komunikaciji su i s lokalnim epidemiološkim stožerima civilne zaštite, a smještanje pojedine destinacije na "semaforu" sigurnih zona ključan je za određivanje itinerara.

Dubrovnik i Split

MSC Cruises u nadolazećoj ljetnoj sezoni planira rasporediti tri broda u regiju istočnog Sredozemlja s ukrcajnim lukama u Trstu, Veneciji, Bariju i Ateni. Brodovi će tijekom kružnih putovanja posjećivati grčki arhipelag, Kotor u Crnoj Gori te Dubrovnik i Split u Hrvatskoj.

- Kruzer "MSC Orchestra" zaplovit će 5. lipnja, uz mogućnost ukrcaja u Veneciji subotom ili Bariju nedjeljom, a zatim će posjećivati grčke otoke Krf i Mykonos te Dubrovnik. "MSC Splendida" započet će s plovidbom 12. lipnja s ukrcajem u Trstu subotom ili Bariju utorkom, a uplovljavat će u Dubrovnik, na Krf i u Kotor - doznaje se iz MSC-a, čiji će treći brod u istočnom Mediteranu, "MSC Magnifica", koji kreće na putovanja 20. lipnja, od hrvatskih luka pristajati u Splitu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. travanj 2024 06:48