KOME NAJVIŠE VJERUJE

Kud Jadranka, tud i mi: Ministri Bačić i Popijač premijerkino su najdraže društvo

Čak je i na konzultacije koje je nedavno sazvao predsjednik Josipović, predsjednica HDZ-a došla s Popijačem, Čobankovićem i Jandrokovićem
 Tea Cimaš/Cropix

ZAGREB - Kao što je nekada Jadranka Kosor govorila “kud Sanader, tud i ja”, tako bi danas, samo “kud Jadranka, tud i mi”, mogli reći ministri Đuro Popijač i Branko Bačić.

Upravo su njih dvojica članovi vladajuće stranke koji se najviše pojavljuju uz predsjednicu Vlade i HDZ-a Jadranku Kosor u njezinim obilascima Hrvatske.

Zašto ih nema?

I pojavljivanja u javnosti uz stranačku šeficu otkrivaju koji HDZ-ovi ministri i ljudi iz stranačkog vodstva uživaju povjerenje predsjednice Vlade i stranke, a koji ne. Osim popularnog dvojca Popijač - Bačić, dobro kotiraju i Gordan Jandroković, Petar Čobanković te Domagoj Milošević .

S druge strane, članova Predsjedništva poput Ivana Jarnjaka, Vladimira Šeksa, Marine Matulović-Dropulić, Branka Vukelića te, naravno, Luke Bebića posljednjih mjeseci nema u blizini predsjednice HDZ-a.

Naravno, za ministre je logičnije da budu više uz premijerku od zastupnika, ali ni neke članove Vlade gotovo se nikad ne može vidjeti iza premijerke dok daje izjave nakon polaganja kamena temeljca, otvaranja pogona, obilaska gradova i županija. Među takvima su, osim spomenutih stranačkih dužnosnika, i ministri Jasen Mesić, Dražen Bošnjaković te Davorin Mlakar.

Važno gospodarstvo

Premda ministar gospodarstva Popijač ima samo sedam mjeseci staža u HDZ-u, on je uz premijerku u javnosti puno više od, primjerice, Darka Milinovića koji joj je zamjenik u HDZ-u i potpredsjednik Vlade ili, recimo, visokih stranačkih dužnosnika poput Šeksa, pa čak i Božidara Kalmete koji, osim što je potpredsjednik HDZ-a, kao ministar pokriva vrlo širok i važan resor.

Kalmeta se, za razliku od sveprisutnih Bačića i Popijača, uz premijerku najviše pojavljuje samo kad je riječ o njegovoj izbornoj jedinici.

Osim toga, premijerka je zaobišla i proslavu 21. godišnjice ličkog HDZ-a koji slovi za bastion te stranke, a vodi ga Milinović. Nije bila ni kod Vukelića na proslavi u HDZ-u Karlovačke županije.

Ne treba zanemariti da Popijač vodi Ministarstvo gospodarstva, a premijerkina putovanja izvan Zagreba često su vezana upravo uz gospodarstvo. No Milinović, s druge strane, nije bio s njom ni kad je predala donaciju Klaićevoj bolnici, ni kad je posjetila Dječju bolnicu u Gornjoj Bistri.

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU JUTARNJEG LISTA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 14:20