PRIVREMENI DOM

Kuhinja je u potresu zamalo pala na bebu, četvero djece moralo spavati u Opelu: ‘Prestrašeni smo‘

Šesteročlana obitelj Duška Ćupovića iz Brnjeuške u općini Glina u trenutku je ostala bez svog doma

Supruga i četvero djece, najmlađem je šest mjeseci, a najstarijem pet godina, proveli su noć u autu, a ja na ovoj stolici, vani pokraj njih", kaže nam Duško Ćupović iz Brnjeuške u općini Glina.

Drvena tradicionalna kuća, u kojoj ova mlada obitelj živi, iznutra je popucala i nesigurna je za život. Do raštrkanog naselja Brnjeuška, kilometar udaljenog od posljednjih ruševina u Majskim Poljanama, dolazi se blatnjavim, izlokanim šumskim putem.

"Kad je zatreslo, odlomio se komad zida i srušio pokraj sinčića. Krhotine su ga zasule, ali, srećom, nije ozlijeđen. Kuhinja je pala i za centimetar promašila najmlađe dijete. Srećom, supruga je bila pribrana. Ja sam bio u radionici, tu uz kuću, dojurio sam i iznijeli smo ih van", priča nam Duško. "Prestrašeni smo, kuću ne možemo koristiti. Unutra je sve popucalo."

Kroz automobilska stakla crvenog starog Opela ljubopitljivo nas promatraju tri para dječjih očiju, djevojčica na suvozačkom mjestu nam se smiješi, a četvrto, najmlađe, spava na stražnjem sjedalu u majčinu naručju. Dušku je tek 28 godina, ovih dana bio mu je i rođendan.

"I nije mi baš neki", dodaje ispod glasa, "ali dobro je, živi smo". Vatrogasci su im donijeli pomoć, deke i hranu.

Ćupovići su među rijetkim mladim obiteljima u banijskim selima. Drvenu je kuću naslijedio od djeda, a posla nema. Obitelj prehranjuje kao nadničar.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 12:05